Over-de-Tong-Roosendaal-RdazzleUit eten doe je voor de smaak en natuurlijk voor de gezelligheid. Proeven en praten, kortom. Bij Over de Tong, het nieuwe restaurant op het Tongerloplein, hebben ze dat idee tot in detail uitgewerkt. Het hele menu is er opgebouwd rond de vijf smaken. Een leuk en vernieuwend concept én een mooie aanvulling op het brede aanbod aan restaurants dat we in Roosendaal inmiddels hebben.

Borrelen met hapjes

    Over-de-Tong-Roosendaal-Rdazzle

    Over-de-Tong-Roosendaal-Rdazzle


Een eerste pluspuntje van Over de Tong is natuurlijk al die prachtige plek, aan het Tongerloplein, tussen De Kring en Het Tongerlohuys. Een compleet avondje uit, dat is hier het idee. Van de borrel vooraf, tot het dineetje, een mooie voorstelling en dan nog een borreltje na: het kan allemaal onder een dak! Je kunt er lekker uit eten, maar ook heel gezellig borrelen met hapjes, voor of na een voorstelling in De Kring. En ’s middags geniet je bij Over de Tong van een bakje koffie met een stukje tarte tatin of taart van de dag. Voor ’s avonds zijn er lekkere cocktails, zoals gin met allerlei smaakjes. Over de Tong is bovendien door interieurarchitect Marijn de Kok sfeervol ingericht met een toffe grootsteedse huiskamersfeer met ruige materialen en lekkere zithoeken. Her en der vind je kleine verwijzingen naar de schouwburg en het museum. Er staat bijvoorbeeld een grote kist met oude poppenkastpoppen en een kast met oud serviesgoed met Roosendaalse afbeeldingen erop. Het restaurant heeft een prachtige glazen gevel die het Tongerloplein een gezellige en levendige uitstraling geeft.

Umami

Over-de-Tong-Roosendaal-Rdazzle
De transparantie van de architectuur is ook doorgevoerd in het concept van Over de Tong. Alle gerechten worden geserveerd in glas en op plankjes. Daarbij draait het allemaal om de smaken. Die staan, bij wijze van spiekbrief, ook op een grote wanddecoratie van illustratrice Sietske Ridders. Zoet, zuur, zout en bitter wist je natuurlijk al. Maar ken je ook de vijfde smaak, umami? Umami is het Japanse woord voor smakelijk. Geen enkele Westerse taal heeft een goede omschrijving voor deze smaak gevonden. Veel gebruikte omschrijvingen zijn: hartig, vleessmaak en bouillonachtig. De stof die verantwoordelijk is voor de umamismaak is het mononatriumzout van het aminozuur glutaminezuur. Die stof intensifieert smaken en wordt vooral in Oosterse keukens veel toegepast. Het in Chinees eten veel gebruikte ve-tsin is heel erg umami. Maar oude kaas ook.

Laat je verrassen

    Over-de-Tong-Roosendaal-Rdazzle

    Over-de-Tong-Roosendaal-Rdazzle


Geen keuzestress bij Over de Tong, want als je drie gangen eet, eet je in feite het complete menu. Voor en na krijg je een plankje geserveerd met vier kleine gerechtjes waarin steeds zout, zoet, bitter of zuur de hoofdrol speelt. Bij het hoofdgerecht komt daar nog umami bij. En natuurlijk kun je als vierde gang ook nog een kaasplankje nemen, waarin ook alle smaken weer terugkomen. Dat ziet er niet alleen hartstikke leuk uit, maar op deze manier laat je je ook verrassen door wat het smakenpalet op het plankje je brengt. Zo krijg je als voorafje nu een plank met een glaasje gecarameliseerde witlofsoep (bitter), charcuterie (zout), groentesticks met vinaigrette (zuur) en een salade met Bettine geitenkaas, walnoten, druiven en honing-mosterd-tijm-dressing (zoet).

Kinderproef

Heel erg leuk is ook de kinderproef, want kinderen vinden het natuurlijk ook erg leuk om van zo’n kekke plank te eten. Zij krijgen daarop een klein hamburgertje, een pizzaatje, een glaasje tomatensoep, groentebitterballen en groentesticks met yoghurtdip én poffertjes met ijs.

Het concept voor Over de Tong is bedacht door Jesse van den Bossche, die je nog wel kent van Lente, en Emma van der Elst van De Kring. Er wordt gekookt met producten van vooral lokale en regionale leveranciers en alles wordt zelf gemaakt. De superleuke neonletters in het restaurant komen van de tentoonstelling Tong die in 2001 in het Tongerlohuys te zien was. Jesse en Emma zitten nog vol plannen voor Over de Tong. De prachtige tuin tussen Over de Tong en het Tongerlohuys leent zich natuurlijk uitstekend voor een heerlijk terras, maar ook voor allerlei culturele activiteiten.

Op de hoogte blijven? Volg Over de Tong op Facebook!