Het kan raar lopen in de modewereld. Opeens gingen designers sneakers ontwerpen en begonnen cellebrities hun torenhoge designerhakken te verruilen voor comfortabele sneakers van Nike en Adidas. Sneakers zijn al een paar jaar sportschoen-af en een echt mode-item geworden. Het is daarom erg leuk dat we met The Athlete’s Foot nu in Roosendaal een echte sneakerwinkel hebben. Rdazzle vroeg Sjoerd Verbraak van TAF naar de trends voor komende winter.IMG_3449

 Deze winter: sneakerboots

Je kunt je hippe sneakers in de winter natuurlijk gewoon door blijven dragen. Maar er zijn momenten dat je toch verlangt naar iets substantiëler aan je voeten, in ons door kou, regen en sneeuw geteisterde winterklimaat. Voor die momenten tipt Sjoerd Verbraak de boots. Merken als Timberland, Nike en Vans hebben deze winter toffe boots in de collectie, vaak met een voering voor warme voeten. De beroemde Air Max is er sinds vorig jaar al in een halfhoge variant. Nieuw van Nike is de Duckboot, een stoere mannen sneakerboot op een robuuste zool, die wind- en waterproof is. Dat geldt ook voor de boots van Timberland, zegt Sjoerd. ,,Die zijn waterafstotend en de naden zijn gesealed, zodat ze goed beschermen tegen regen en sneeuw.’’IMG_3432

Voor de mannen zit het wel goed deze winter, dus: geen natte sokken. Maar boots onder je jurk of rokje? Hmmm, twijfelgevalletje. Wat moeten dames in de winter? Sjoerd Verbraak laat een spuitbus van Crep Protect zien, dat sneakers beschermt tegen water en vuil. Gewoon inspuiten, daarna stoten de schoenen vloeistoffen af en kun je ze afnemen met een vochtige doek. Op YouTube staan tientallen filmpjes waarop je ziet hoe vloeistof gewoon van de schoenen afloopt na een behandeling met Crep Protect.

Trend: één kleur

De Nike Air Max is nog steeds de best verkochte sneaker, volgens Sjoerd. Een trendy schoen, waarmee je een rokje net een stoere en hippe edge geeft. Deze winter is de Air Max er onder meer in een zwarte uitvoering, ook de zool is zwart. Dat is voor komende zomer ook dé trend, voorspelt Sjoerd Verbraak: sneakers in één kleur, inclusief de zool. De afgelopen zomer is dat al gestart met de helemaal witte sneakers, zoals de iconische Stan Smith van Adidas. En die trend gaat doorzetten, voorspelt Sjoerd. ,,Van de zomer ga je hem ook in andere kleuren zien. Een sneaker die helemaal oranje is, bijvoorbeeld.’’ Die trend werd de afgelopen zomer natuurlijk al ingezet met de Superstar Supercolor collectie van Pharell Williams voor Adidas, maar wordt nu ook door andere merken opgepakt.

  IMG_3443

  IMG_3445

  IMG_3446

  IMG_3435

  IMG_3434

  IMG_3442

  IMG_3440

  IMG_3436

 Wat je misschien nog niet wist over sneakers

In het Brooklyn Museum in New York was de afgelopen zomer de tentoonstelling The Rise of Sneaker Culture zien, de eerste tentoonstelling ooit over de bijzondere sociale geschiedenis en de culturele invloed van de schoen die vandaag door miljoenen mensen over de hele wereld gedragen wordt. De sneakercultuur is wereldwijd. Er zijn mensen die hun sneakercollectie koesteren als waren het Fabergé-eieren. Toch bijzonder voor een accessoire dat er al zo lang is!

Hip als ze zijn, sneakers zijn er al behoorlijk lang. Het woord wordt voor de eerste keer gebruikt in 1887 in het Boston journal of education. Dat omschrijft sneakers als ‘de naam die jongens geven aan hun tennisschoenen’. Later werd de naam bekend gemaakt om de geruisloosheid van de schoen, met zijn rubberen zool, aan te duiden (to sneak betekent sluipen).

Keds waren in 1917 de eerste populaire sneakers. Ze waren aanvankelijk veel meer in trek dan de Converse All-Star, ook uit 1917. Vanaf 1921 gebruikte Converse de blanke basketballer Chuck Taylor om de schoenen aan te prijzen. Hij gaf basketballes op scholen en verkocht de schoenen uit zijn kofferbak. Inmiddels is Chuck Taylor bekender van de schoenen dan van zijn basketball-carrière.

Nog zo’n iconisch schoen: de Super Star van Adidas. Die stamt al van 1969, dus lang vóór Pharell Wiliams ermee aan de slag ging. De Nike Air-Max (luchtbed in de zool voor meer comfort) stamt uit 1987 en werd op de markt gebracht als renschoen. Tijdens de fitnesshype in de jaren tachtig droegen steeds meer mensen hun hardloopschoenen ook naar hun werk, zodat ze meteen na kantoortijd konden gaan sporten. En voila: de sneaker als lifestyle- en modeschoen was geboren.IMG_3453
Inmiddels zie je sneakers zelfs op de catwalks en wagen ook beroemde modehuizen als Prada en kunstenaars als Damien Hirst zich aan het ontwerpen ervan. Sneakers zijn er voor iedereen: jong en oud, hip, stoer, chique en shabby. En dat maakt ze nou juist zo leuk!

Op de hoogte blijven? Volg The Athlete’s Foot Roosendaal op Facebook.

Fotografie: Fleur van der Plas