Fietsen is in! Steeds meer mensen kopen een racefiets of mountainbike en gaan in het weekend in groepjes de weg op of de bossen in. Het doel? Lekker samen sporten in de buitenlucht en een betere conditie. En dan misschien zelfs een keer deelnemen aan de Colsensation (Mont Ventoux) of Alpe d’Huez?

Nick_Luypen_Fotografie_02‘Wielrennen is het nieuwe golf’, wordt wel gezegd. Fietsen is wereldwijd erg populair, niet in het minst dankzij de hipsters die op hun retrofietsjes door wereldsteden als New York, Londen en Parijs flitsen. Maar ook als sport maakt fietsen een opleving door. En dus koerst menigeen vol sportieve ambities naar de winkel voor een state-of-the-art racefiets.

Veel mensen denken dat fietsen minder blessuregevoelig is dan hardlopen. Maar is dat ook zo? Dat vroegen we aan fysiotherapeut Ronald van Broekhoven. Hij werkt binnen CYCLING+ onder het motto Bike Like a Pro, samen met allerlei wielerspecialisten die de race- of toerfietser op professioneel niveau kunnen begeleiden. Doel: blessures voorkomen en zorgen dat beginnende en gevorderde fietsers maximaal kunnen presteren. Daarbij kun je denken aan: advies over de aankoop en onderhoud van een fiets, bikefitting, trainingsschema’s, bodyfitting, sportpodologie en voedingsadvies. De deelnemers aan CYCLING+ zijn: Van Wely Oogzorg, Rijwielsporthuis Ad van Overveld, Food2Move (voedingsadvies), Pro4mance(bikefitting), Van der Linden centrum voor voetklachten (sportpodologie) en Van Broekhoven Fysio.

Rdazzle_CYCLING+_Ronald van Broekhoven_Roosendaal
Ronald van Broekhoven

Ronald van Broekhoven: ,,Fietsen lijkt zo makkelijk. Je haalt de fiets uit de schuur, je stapt op en je bent weg. Maar als je dat ongetraind doet en op een niet passende fiets kan er wel degelijk een hoop mis gaan.’’

Alles begint natuurlijk bij goed materiaal. Ad en Bas van Overveld zijn echte specialisten die ook alles van onderhoud weten. Maar welk type frame pas het best bij je lichaam? En wat is dan de optimale hoogte voor je zadel en je stuur?

  Nick_Luypen_Fotografie_31

  Nick_Luypen_Fotografie_25


Met bikefitting wordt de fiets door Pro4Mance afgesteld op een manier die optimaal is voor jouw lichaamsbouw. Dat gebeurt onder meer met videoanalyses en een sizebike. Ronald van Broekhoven: ,,Daarmee voorkom je zeker blessures. Zelf kreeg ik bijvoorbeeld het advies om een smaller stuur te gebruiken.’’ Naast bikefitting biedt CYCLING+ ook bodyfitting aan. Van Broekhoven: ,,Voor lange toertochten moet je wel enigszins getraind zijn. Bij bodyfitting kijken we bijvoorbeeld naar de ‘core-stability’. De spieren rondom de romp zorgen ervoor dat de krachten die op je onderlichaam komen goed door je bovenlichaam worden opgevangen en andersom. Anders kan je gaan zwabberen.

  IMG_0485

  IMG_0535

  IMG_0538

Bij verantwoord fietsen komt dus toch wel wat kijken. Er staat bijvoorbeeld behoorlijk wat druk op je voeten door de pedalen, dat kan voor voetklachten zorgen. Maar die kunnen weer worden opgelost of voorkomen door een schoenen met de goede pasvorm en eventueel een zool standafwijkingen corrigeert. Ook gebeuren veel fietsongelukken doordat fietsers, door de andere houding, minder zicht hebben. Daarom is Van Wely betrokken bij CYCLING+ voor advies over sport(zonne)brillen op sterkte.

  OptiekvanWely-Oakley-evzero-path-matte-black

  Optiekvanwely-Oakley-flak

  Optiekvanwely-Oakley-jawbreaker-front

Ook kun je een beroep doen op CYCLING+ voor trainingsschema’s en voedingadvies, om op een verantwoorde manier naar je doelstellingen (drie maal de Mont Ventoux?) toe te werken. Ronald van Broekhoven: ,,Bij prestaties als de Alpe d’Huez en Mont Ventoux of hele lange toertochten is het echt wel handig om advies over de voeding in te winnen.’’

Alle deelnemers aan CYCLING+ zijn naast specialisten op hun vakgebied ook enthousiaste fietsers. Regelmatig maken ze samen toertochten. CYCLING+ wil ook informatieavonden, fietscursussen en clinics gaan organiseren, bijvoorbeeld over klimmen en dalen op de fiets. Ronald van Broekhoven: ,,Dat kan behoorlijk eng zijn, de eerste keer.’’

Nick_Luypen_Fotografie_13

Wil je meer weten? Houd de website van CYCLING+ in de gaten of volg CYCLING+ op Facebook.