Ik heb een beetje een tik wat betreft kookboeken. Ik kan haast nooit een boeken- of kookwinkel naar buiten lopen zonder dat ik weer een smakelijk exemplaar heb meegenomen. Op Instagram volg ik al een tijdje @thugkitchen met (h) eerlijke recepten. Toen ik een weekje in Zeeland was kwam ik daar hun kookboek tegen en tja, dat kon ik natuurlijk niet laten liggen.

rodelinzensoepthug

Het zijn een stelletje Amerikanen die een filosofie hebben van ‘lekker en gezond koken hoeft helemaal niet moeilijk en ingewikkeld te zijn en waarom zou je jezelf volgooien met vage rotzooi als er zoveel lekkers en gezonds te maken is’.Je moet het denk ik een beetje zien in de context van de Amerikaanse samenleving en vooral door de ‘fucking’, ‘bitches’ en ‘shit’ heen lezen en dan vind je een hoop lekkere recepten met een verrassend duidelijke omschrijving hoe klaar te maken.Voor komend weekend heb ik een rode linzensoep met citroen gemaakt om te laten proeven in de winkel:

rodelinzensoep

‘Dit is niet van die melige bruine linzenprut die je vindt op plekken waar voedsel heengaat om te sterven. Zo zijn wij niet. Door de specerijen en citroen is dit iets geworden wat je daadwerkelijk wilt eten.’

Rode linzensoep met citroen

Ingrediënten:

Als hoofdgerecht voor 4 personen/bijgerecht voor 6 personen:

  • 1 theelepel olijf- of geraffineerde kokosolie
  • 1/2 ui gesnipperd
  • 1 vuistgrote aardappel, geschild en in blokjes zo groot als een dobbelsteen gesneden
  • 1 wortel in stukjes
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 2 kopjes rode linzen, afgespoeld (ca 350 g)
  • 6 kopjes groentebouillon (ca 1 1/2 liter)
  • 1/2 eetlepel geraspte citroenschil
  • 1 eetl citroensap
  • 1/2 kopje vers gehakte koriander (hoeft niet)

Bereiding:

Pak een grote soeppan en verhit daarin de olie op een middelhoog vuur. Doe de ui erbij en bak die al roerend ongeveer 3 minuten tot hij lekker zacht wordt en zo een beetje goudgeel. Ja, inderdaad, ‘zo’n beetje goudgeel’ motherfucker. Doe nu de aardappel en wortel erbij. Bak nog 2 minuten al roerend en voeg dan de knoflook en de specerijen toe. Vanaf dit moment moet je keuken heerlijk gaan ruiken. Bak nog 30 seconden en voeg dan het zout, de linzen en de bouillon toe.

Laat de linzen zonder deksel 10 tot 15 minuten sudderen tot ze zacht zijn en min of meer uit elkaar vallen. Roer zo af en toe door. Doe de citroenschil en het citroensap erbij en zet het vuur uit. Als je van grove soep houdt, laat het dan zo. Je kunt ook de helft ervan in een blender doen, voor een romig-grof-hybride ding. Het is jouw soep, beslis zelf. De geblendeerde soep wordt dikker als je hem nog een minuut of 2 op laag vuur gooit, let maar op. Magie, bitches.

Eet warm, bestrooit met wat gehakte koriander als je wilt.

Bron: THUG kitchen, eat like you give a fuck, http://www.boerwinkelvanhetland.nl

Dit artikel is geschreven door Marielle van Overveld van Boer Winkel van het Land.

Lees ook: Nieuwe gastblogger: Marielle van Overveld

Meer weten over lokale ingrediënten en lekkere recepten? Volg Boer Winkel van het Land op Facebook!