Heel-Holland-Bakt-manuela-van-der-heijden3

    heel-holland-bakt-manuela-van-der-heijden2-jpeg

    heel-holland-bakt-manuela-van-der-heijden

Die Manuela. In het gloednieuwe napraatprogramma Smaakt naar meer werd ze afgelopen woensdag gelijk maar even uitgeroepen tot dé favoriet van Heel Holland Bakt. En niet door de minsten: hofpatissier Jeroen Goossens en Anita Witzier, ondanks haar crush op Hidde, denken dat onze Roosendaalse bakster voorbestemd is voor de eindoverwinning. ,,Ja, bakkersdochter, he!’’, deed André van Duin er nog maar eens een schepje bovenop. Wij hopen het van harte! Ook deze week heeft Rdazzle na de uitzending van Heel Holland Bakt weer even bijgepraat met Manuela.

‘Manuela blijft goed bij’

De Roosendaalse bakster Manuela van der Heijden is aflevering twee van Heel Holland Bakt alvast goed doorgekomen. Ook jurylid Robèrt van Beckhoven tipt haar, natuurlijk met Annemarie die voor de tweede keer Meesterbakker werd, voor de eindzege. ,,Manuela blijft goed bij’’, zegt hij.

Bladerdeeg was het thema van deze aflevering. Nu doen de meeste thuisbakkers daar niet zo moeilijk over: gewoon een pakje uit de diepvries. Zelf maken is een heel ander verhaal, zo bleek. Rollen, vouwen, touren en dat vele malen. ,,Een hele tour’’, aldus André. Maar Manuela maakt thuis wél zelf bladerdeeg, vertelt ze een dag na de uitzending. ,,Uiteindelijk is dat veel lekkerder.’’

hhb-logo

Pithivier

Voor de signatuuropdracht moesten de deelnemers een pithivier maken, volgens Janny van der Heijden: ,,Een taart met bladerdeeg, een amandelcrèmevulling en een heel mooi patroon erbovenop.’’ Maar dan anders, want het is natuurlijk wel de signatuuropdracht. Manuela had er ook nog nooit van gehoord. ,,Ik heb het moeten googlen.’’ Over dat patroon maakt ze zich in de uitzending wel zorgen: ,,Ik ben meer van de Franse slag.’’ Maar van haar pitihivier ‘Go ‘Hazel’nuts’, met hazelnootspijs, werden Janny en Robèrt duidelijk erg gelukkig. Al keek Manuela erg voorzichtig bij het doorsnijden. Hetzelfde probleem als heel veel andere deelnemers: is het bladerdeeg gaar? ,,Dat was het wel, hoor’’, zegt ze nu. ,,Je kon hem horen.’’ Manuela serveerde haar pithivier met koffie-ijs. ,,Je moet natuurlijk lang wachten, dus het was al een beetje gesmolten. Dat was jammer. Maar het was wel erg lekker, ik had er ook Frangelico in gedaan.’’

De jurkjesfluisteraar

Misschien wordt iets Frans meteen met liefde geassocieerd, want veel bakkers gingen op de amoureuze tour. We zagen: ‘passie tussen de lakens’. ‘I love you honey’ en ‘l’amour feuilleté’. Manuela, de koningin van de vrolijke jurken, blijkt over een voorspellende gave te beschikken. Zij droeg die dag een jurk met hartjes. De Roosendaalse jurkjesfluisteraar! ,,Ik heb ook een spijkerbroek, hoor’’, lacht ze. ,,Maar ze adviseren voor de uitzending om iets vrolijks aan te doen. Dan kom je toch op jurkjes uit.’

Ik heb ook een spijkerbroek, hoor!

Als technische opdracht moesten er roomhoorntjes gemaakt worden, met een mokkavulling. Daar had Manuela weinig problemen mee, ,,Ik had ze thuis ook al wel eens gemaakt.’’ Weer een nieuw probleem: de schift sloeg wild om zich heen. ,,Komt door de mokka, daar gaat slagroom snel van schiften’’, legt Manuela uit.

Tsunami van borrelhapjes

De tweede dag hadden de bakkers 2,5 uur om vijf maal vier verschillende borrelhapjes te maken. ,,Je kan me niet blijer maken!’’, riep André van Duin over die ‘tsunami van hartige happen. Hij ging alvast een flesje wijn uit de kelder halen. Ook nu was tijd weer de grootste uitdaging. ,,Het streven is om gare hapjes te maken’’, verzuchtte Manuela, na de problemen van de eerste dag. ‘Hier is dat feestje’ heette haar hapjespresentatie en ook nu weer werd de jury er blij van. Manuela had een rookoventje meegenomen en zelf wilde zalm gerookt. ,,Verfijnd’’, vond Janny, die er een glaasje champagne bij zou serveren.

Manuela heeft de uitzending met haar gezin bekeken en ook woensdag zit ze weer met man en kinderen voor de buis. ,,Nu ben ik bij inloophuis Roselinde een workshop cupcakes aan het geven’’, vertelt ze maandagochtend. Roselinde is een inloophuis voor mensen die met kanker te maken hebben of hebben gehad en Manuela doet daar een halve dag per maand vrijwilligerswerk. ,,Nu is het thema natuurlijk Heel Holland Bakt en geef ik daar minikookworkshops. Inschrijven kan via de website, maar het aantal plekken is beperkt, want we hebben maar een mini-oventje.’’

Heel Holland Bakt, aflevering 2
Thema: bladerdeeg
Meesterbakker: Annemarie
Vertrekker: Hidde
Jurk Manuela: hartjes (crèmekleurige bloem in het haar) en roosjes (zwarte bloem).

Volgende aflevering: zondag 18 september, 20.20 uur, NPO1.

Smaakt naar meer: woensdag 14 september, 21.25 uur, NPO1.