Brood was het thema van aflevering 3 van Heel Holland Bakt. Hoe toepasselijk dat uitgerekend nú onze Roosendaalse bakkersdochter Manuela van der Heijden Meesterbakker werd. Natuurlijk heeft Rdazzle weer even met haar nagepraat!

 

Gefeliciteerd Manuela! Je was verbaasd, hè?

,,Ja, mijn opdrachten waren allemaal goed gelukt, maar ik kreeg er nog best wat commentaar op van de jury. Daarom reageerde ik verrast. Maar ik had wel vrij constant gepresteerd, bij anderen was het wisselvalliger. Bij Marcel was de Danish bijvoorbeeld niet goed gegaan.’’

2 uur is belachelijk kort!

heel-holland-bakt-3-manuela-2

Het thema brood past de Roosendaalse Manuela als een handschoen. ,,Ik vind brood heel erg leuk, omdat het altijd anders is’’, vertelt ze een dag na de uitzending. ,,Het is aan heel veel invloeden onderhevig: de omgeving, de temperatuur, de vochtigheid.’’ Thuis bakt Manuela altijd haar eigen brood, bij de bakker komt ze zelden. ,,Ik werk veel met gekoeld deeg, dan maak ik ’s avonds het deeg en ’s ochtends bak ik er dan iets lekkers van. Het liefst werk ik met desem. Dat is nog een grotere uitdaging, want dan maak je je eigen gistcultuurtje, dat je kweekt op bloem en water. Dat vind ik het mooiste: een brood waarvoor je alleen bloem, water en zout gebruikt.’’

Voor de signatuuropdracht moesten de bakkers een brood in de vorm van een bloem maken. Manuela had prachtige bloemen gebakken, met bloempot en al. Janny van der Heijden vond dat het wel iets kruidiger had gemogen. ,,Kruiden tasten je glutenstructuur aan. We hadden maar 2 uur voor die opdracht, dat is belachelijk kort om brood te bakken. Ik wilde geen risico’s nemen. Ik had wel wat gebruikt, hoor! In het bloempotje zat een brandneteldeegje, met brandnetels uit mijn eigen tuin. De broodjes had ik gekruid met wat knoflook en zaden.’’

 

Voor de technische opdracht moesten de bakkers een 6-vlecht maken, een vlechtbrood met 6 strengen. Dat bleek een hele toer! ,,Ik had de 4-vlecht en de 5-vlecht geoefend, maar de 6-vlecht echt niet! Je zit daar enorm met die tijdsdruk. Maar op een goed moment dacht ik ‘nou heb ik het systeem’. Maar toen het brood in de rijskast lag, zag ik dat ik een streng vergeten was, die heb ik er beetje ondergemoffeld, haha.’’Het werd dus een vlechtbrood met een ‘smokkelding’, waarop Janny opmerkte: ,,Deze bakker is tijdens het vlechten de tel kwijt geraakt.’’

Krakelingetjes

heel-holland-bakt-3-manueal-4

Voor het spektakelstuk moesten de bakkers werken met Danish pastry. Dat is een soort kruising tussen brood en bladerdeeg, bekend van de koffiebroodjes. ,,Je kunt het vergelijken met croissantdeeg, maar dan niet zo vet”, vertelt Manuela de volgende dag. Zij maakte onder meer krakelingetjes, ”zoals mijn vader altijd maakte.’’ In haar fris en fruitige Deense luxe verwerkte ze onder meer pistachecrème, amandelcrème en banketbakkersroom.

Heel Holland Bakt-3-Manuela van der Heijden

Heel Holland Bakt wordt opgenomen op het landgoed bij kasteel Broekhuizen, bij Leersum op de Hollandse Heuvelrug. ,,Een prachtige locatie’’, vertelt Manuela. André van Duin komt steeds meer in zijn rol als presentator van Heel Holland Bakt. Met bakken heeft hij weinig, dat is wel duidelijk. ,,Hij bakt thuis nooit’’, vertelt Manuela. ,,Dat laat hij zijn man allemaal doen.’’ De bakkers hebben heel goed contact met elkaar, vertelt ze. ,,Gisteren hebben we met zijn allen nog een high tea gedaan in Amsterdam. Dat was hartstikke leuk!’’

hhb-logo

Heel Holland Bakt, aflevering 3
Thema: brood
Meesterbakker: Manuela
Vertrekker: Patricia
Jurk Manuela: wit met roze bloemen (wit met roze bloem in het haar en wit met roze bloemetjesbril). Dag 2: rood (witte bloem, rode bril).

Volgende aflevering: zondag 25 september, 20.20 uur, NPO1.

Smaakt naar meer: woensdag 14 september, 21.25 uur, NPO1.