RobinLooy_Instagram
Foto: Robin Looy

Begin deze maand bestond Instagram alweer vijf jaar. Rdazzle vroeg een van Roosendaals beste en meest succesvolle Instagrammers, fotograaf Robin Looy, naar zijn ervaringen en tips. Hij deelt met ons de leukste Instagram-accounts (móet je echt) en de beste apps. Hoe maak je eigenlijk een goede selfie? Lees de tips van Robin!

Instagram is in vijf jaar tijd enorm gegroeid. Inmiddels heeft de app maandelijks 400 miljoen actieve gebruikers. Die posten foto’s en sinds 2013 ook video’s. Dagelijks delen de Instagrammers zo’n 70 miljoen foto’s en liken ze 2,5 miljard beelden. (bron: Frankwatching)

door Robin Looy

De selfie is natuurlijk niet meer weg te denken uit de social media, en ook het populaire Instagram staat er vol mee. Maar hoe maak je nu de beste selfie? Ikzelf ben de standaard selfies al meer dan beu, (al denken toch veel mensen daar anders over, zie het account van MrPimpGoodGame) en als fotograaf zijnde wil ik toch meer spanning zien in de selfie. Dus niet meer alleen je gezicht op de foto zetten, maar maak ze persoonlijker, en boeiender.

Popfotograaf

Op mijn Instagram pagina Bandphotographer neem ik de mensen mee in mijn leven als popfotograaf. Ik plaats er foto’s op die ik van de artiesten geschoten heb, maar natuurlijk ook selfies. Ik probeer het aantal selfies te beperken omdat de meeste bezoekers van mijn Instagram pagina nu eenmaal niet voor mij komen, maar voor mijn werk.

Daarom zul je zelden selfies tegen gaan komen, en als dat dan toch zo is dan denk ik ze soms al van tevoren uit. Mensen willen namelijk op mijn pagina zien hoe een foto tot stand is gekomen en dus staan er foto’s op waarbij ik aan het werk ben. Natuurlijk is het backstage leven ook interessant en ook daar post ik regelmatig foto’s van op mijn pagina. Meestal zie je een foto van mij met in de achtergrond een landschap (landen waar ik aan het werk ben), publiek, podium, werkend of samen met artiesten. Als model of make-up artiest snap ik dat je gezicht vaak het belangrijkst is voor je foto en voor je bezoekersaantallen. Denk dus goed na of je volgers op honderden foto’s zitten te wachten van jouw gezicht, of dat ze ook meer willen zien van je persoonlijkheid en leven.

Van duckface naar fish gape

Op het gebied van selfies bestaan telkens weer nieuwe trends. Zo had je de ‘duckface’ die tot in den treure voorbij kwam, en nu is daar de ‘fish gape’ die koste wat het kost door menig tiener en ‘celebrity’ gepromoot wordt. Jammer vind ik dat, want ik zie liever creatieve en spontane selfies die juist niet met de trends meegaan. Als fotograaf zijnde let ik daar stiekem toch altijd wel een klein beetje op bij andere accounts. De meeste selfies worden dan wel in de snelheid genomen, gewoon voor de fun in een kroeg of op een festival, maar toch zijn er een aantal die er bovenuit steken die net wat creatiever te werk gaan.

Spannende foto’s

Onderstaande voorbeelden zijn selfies zoals ik ze graag zie. Niet de typische selfie maar wel spannende foto’s waarbij de hoofdpersoon altijd te zien is.

Wallyfound


De bekende ‘Where’s Waldo’ maar dan in het echte leven. Wallyfound neemt je voornamelijk mee in het Engelse leven en architectuur fotografie waar altijd ergens de hoofdpersoon te zien is in de bekende rood wit gestreepte trui en broek. Echter zul je het gezicht van wally zelf nooit (volledig) zien, professionele foto’s en erg origineel

The Bowlerman


De typische Engelse man met bolhoed neemt je mee door London en zijn prachtige sferische selfie’s.

Mike Escamilla


Deze sportieve avonturier laat zien waar hij mee bezig is, en deze waaghals maakt daarbij ook nog eens de meest spannende selfies

Baddiewinkle

wanna be on my team?

A photo posted by @baddiewinkle on


Deze oma van 87 jaar leeft haar leven als een 16-jarige en dat levert hilarische foto’s op. En welke beroemdheid wil nu niet op de foto met de 87-jarige, rokende, fluo-kleding dragende moeder van de selfie?

Incredibeard


Een man met een baard, en niet zomaar een baard, deze heeft een eigen leven! Deze man weet zijn baard in de meest uiteenlopende vormen te kneden. Van skateboard tot zwaard en van dinosaurus tot octopus het kan niet gek genoeg zijn.

De perfecte selfie: tips!

De perfecte selfie is te maken in een studio met professionele camera en belichting of op een prachtige locatie met alle professionele apparatuur. Maar omdat Instagram eigenlijk is bedoeld voor foto’s van mobiele telefoons beperk ik mezelf daartoe met een paar simpele tips.

Maak een selfie liever niet recht van voor, maar draai wat met je hoofd en experimenteer met verschillende hoeken. Doe dat niet alleen met je hoofd, maar ook met je telefoon.

# Zorg ervoor dat de lichtinval in je gezicht gunstig uitkomt en dat je geen vreemde schaduwen van bijvoorbeeld je neus of haren op je gezicht krijgt.


Je gezichtsuitdrukking is natuurlijk ook erg belangrijk en kan een foto maken of breken. Ik vind het juist leuk om te zien wanneer een gezichtsuitdrukking erg overdreven wordt i.p.v. een geforceerde glimlach.


# Daglicht zorgt voor de meest natuurlijk belichting op je gezicht, dus ga buiten staan voor je foto of bij het raam.

# Flits liever niet met je telefoon, want dat zorgt juist ervoor dat oneffenheden van je huid beter zichtbaar worden, en dat je ogen slechter uit zullen komen.

London baby! #london #londonlife #ig_london #ig_londonphotographers #porsche #igers_london #selfie

A photo posted by Robin Looy Band Photographer📷 (@bandphotographer) on


# Zorg voor een boeiende achtergrond, iets waarvan jij wil dat mensen het zien. Laat zien dat je in London bent met de Big Ben op de achtergrond, of show juist op de voorgrond die toffe sneakers die je net hebt opgehaald.


# En natuurlijk hoeft een selfie niet altijd in je eentje te zijn, met z’n tweeën is dat toch veel leuker? En wil je echt scoren? Ga dan voor de selfie met een beroemd persoon / merk of bekende locatie.

Apps

Apps die ik zelf veel gebruik voor mijn foto’s op instagram zijn de Photoshop-app en de app van Instagram zelf. Wanneer ik een foto met mijn telefoon heb gemaakt, bewerk ik deze eerst in de Photoshop-app. Daarna ga ik naar Instagram waar ik er soms nog eens een filter overheen gooi. Mijn favoriete filters zijn ‘clarendon’, ‘rise’ en x-pro II’. De meeste selfies op mijn account zijn met mijn telefoon gemaakt, maar omdat ik kwaliteit en creativiteit belangrijker vind grijp ik vaker naar de GoPro camera.

Benieuwd naar de fotografie van Robin Looy? Kijk op: http://www.robinlooyphotography.com en

http://www.bruiloftfotografie.eu