0008345384U-849x565De huid is het grootste orgaan dat we hebben. En dat orgaan krijgt nogal wat te verduren: zonlicht, vervuiling, temperatuurverschillen, om nog maar niet te spreken van alle cosmetica die we erop smeren. Al die elementen vormen een constante aanslag op vooral onze gezichtshuid.

Zaak dus om die goed te verzorgen en zo de veroudering enige weerstand te bieden. Je gezicht is immers zo’n beetje het eerste wat mensen van je zien, je visitekaartje. Gelukkig kregen we van huidexpert Katrien van Overveld van Salon Beau een heleboel tips over hoe je dat het beste aanpakt! Aan je leeftijd en je huidtype (bijvoorbeeld normaal, vet of droog) kun je misschien niets veranderen, maar aan de conditie van de huid valt gelukkig wel te sleutelen.

Oppepper

Katrien van Overveld werkt voor haar huidbehandelingen voornamelijk met producten van Dermalogica. Die zijn gemaakt om de huidconditie te verbeteren en de huid gezond te maken, in plaats van te verfraaien of te pamperen. De depositaires die met Dermalogica werken worden continu getraind en bijgeschoold. Sinds een jaar of drie kent Dermalogica het expertprogramma, een opleidingsprogramma met drie niveaus. De expert status is het hoogste niveau en wordt bereikt na het afronden van een groot aantal intensieve trainingen. ,,Ik denk dat ik er alleen de afgelopen 2,5 jaar al zo’n 200 uur opleiding op heb zitten,’’ verzucht Katrien. Daarmee heeft ze een berg kennis over de huid opgedaan. Aan zo iemand durf je je huid wel toe te vertrouwen, toch?

Zeker in het najaar kan je huid een oppepper goed gebruiken. Maar huidverbetering is iets waar je continu aan moet werken. Een huidexpert is dan ook iets anders dan een schoonheidsspecialiste, vindt Katrien. ,,Natuurlijk, je komt hier ook voor ontspanning en een lekkere massage. Maar het doel is: huidverbetering, niet pamperen en nathouden. Stap voor stap raakt je huid in een steeds betere conditie. Maar dat gebeurt alleen als je tussen de behandelingen door het onderhoud en de verzorging op peil houdt. Anders valt de conditie van je huid steeds weer terug naar het oude niveau.’’

Niet zo lekker in je vel

Belangrijk is niet alleen dát je smeert, maar ook wát je smeert. Katrien: ,,Er is gelukkig heel veel kennis over werkstoffen en wat die allemaal voor de huid kunnen doen.’’ Dat is namelijk een behoorlijk gevoelig orgaan, eigenlijk een soort barometer die laat zien hoe het ervoor staat met je fysieke gesteldheid. Ben je verkouden of ziek, heb je stress? Vaak zie je dat gelijk aan je huid. Je zit dan, letterlijk!, niet zo lekker in je vel.

huidanalyse dermalogica
Foto: Dermalogica

De behandelingen bij huidexperts als Katrien zijn compleet op maat. Door middel van Face Mapping wordt er bij iedere klant een zeer uitgebreide huidanalyse gemaakt. ,,Het gelaat wordt opgedeeld in 14 zones, ieder met zijn eigen kenmerken en problemen. Per zone kijk ik naar de tekortkomingen en behoeftes,’’ vertelt Katrien.

,,Face mapping verhoogt niet alleen enorm de effectiviteit van de behandeling maar zorgt ervoor dat ook het advies over de verzorging thuis zoveel mogelijk is aangepast aan de behoeftes van de klant.’’

Tips voor de dagelijkse verzorging

Waar moeten we op letten bij de dagelijkse verzorging? De tips van Katrien!

Tip 1

Of je nu dure of goedkope crèmes smeert: kies bij voorkeur crèmes in een tube of een capsule. De reden ligt voor de hand: een pot crème waar je steeds met je vingers in zit, wordt binnen no time een broeinest van bacteriën. En dat smeer jij dan weer op gezicht!

Tip 2

Is je crème volgens de verpakking lang houdbaar? Dan zitten er waarschijnlijk veel conserveringsmiddelen in, ook niet bepaald bevorderlijk voor je huid. De meeste crèmes zijn na opening maximaal een jaar houdbaar. Het heeft dus weinig zin om een mooie crème te bewaren voor zon- en feestdagen!

Tip 3

fashion-girl-makeup-paintMaak iedere avond je gezicht schoon, zelfs als je overdag geen make-up gebruikt. Katrien: ,,De auto gebruikt ook geen make-up, maar hij wordt wel hartstikke vies van alle vervuiling in de buitenlucht. Dat gebeurt met je gezicht dus ook.’’ Katrien adviseert een dubbele reiniging: eerste het echte vuil of make-up eraf en dan nog eens goed nareinigen. Het beste kun je na het schoonmaken een toner gebruiken. Die heeft ook een goede hydraterende, kalmerende en helende werking. Van alleen water wordt je gezicht in elk geval niet schoon.

Tip 4

Draag altijd een daglichtbescherming, ook in de winter is de UV straling schadelijk voor de huid.

Tip 5

Heel goed voor je huid: van tijd tot een maskertje. Dat geeft je huid net de extra boost die hij af en toe nu eenmaal nodig heeft en voor jezelf is het weer een lekker rustig pampermomentje. Bij voorbeur voor het masker de dode huidcellen verwijderen met een peelin of scrub, dan heeft het masker veel meer effect.

Tip 6

Let met name in de winter erg op met te heet en te lang douchen. Dit spoelt de lichaamseigen vetstoffen weg waardoor de huid enorm uitdroogt.

Tip 7

Let in de winter op de verzorging van je lippen. Voorkom velletjes , droge en gesprongen lippen door een balsem te gebruiken zonder verstoppende ingrediënten zoals lanoline en minerale oliën.

Tip 8

0009044971F-849x565Zorg altijd voor een goede hydratering van je huid. Dat doe je zowel door voldoende te drinken (water wel te verstaan!) als door het gebruik van hydraterende producten (producten met hyaluronzuur).

7 dingen die je nog niet wist over je huid

We sluiten af met 7 dingen die je misschien nog niet wist over je huid.

  1. Je huid is het grootste orgaan van je lichaam en kan wel 10-12 kilo wegen.
  2. Je huid heeft een oppervlakte van 1,5 tot 2 vierkante meter.
  3. Je huid is het dikst op je voetzolen en het dunst op je oogleden.
  4. Iedere dag verlies je 36 miljoen huidcellen (!). In je leven is dat ongeveer een reiskoffer vol (20 kilo).
  5. Elke vierkante centimeter van je huid bevat 32 miljoen bacteriën. Gelukkig is het grootste deel daarvan onschadelijk…
  6. Je huid is opgebouwd uit drie lagen: de opperhuid (epidermis), de lederhuid (dermis) en het onderhuids bindweefsel (subcutis).
  7. 25 procent van het vocht in je lichaam bevindt zich in je huid.

(Bron: Dermalogica)

Met medewerking van Salon Beau, Parklaan 53, Roosendaal, tel 06 22470162.

Meer weten? Volg Salon Beau op Facebook!