Kingdom Festival - RdazzleUrban culture: daar draait het allemaal om bij het Kingdom Festival, zaterdag 10 september in het Vrouwenhofpark. Het evenement begon drie jaar geleden als een skateboardwedstrijd, maar is nu uitgegroeid tot een tof overzicht van allerlei manieren waarop jonge mensen hun creativiteit uiten. Natuurlijk zijn er skateboarders, maar ook: graffiti-artiesten, slacklining, kunstenaars die live op doek gaan schilderen, drum&bass en dubstep van dj’s, punk-rock en ska van bands en zelfs kapper Joy Fresh el Barbero. Zou het niet supergaaf zijn als je van een middagje uit in Roosendaal thuiskomt met een kekke hipster-cut?

kingdom-festival-Rdazzle
Joy Fresh el Berbero

Jongeren Cultuurprijs

Tom Onrust (21) organiseert Kingdom Festival met een team al even enthousiaste en creatieve vrijwilligers. Dit jaar heeft hij daarmee zelfs de Jongeren Cultuurprijs gewonnen. Terecht natuurlijk, want Kingdom is hartstikke origineel en een bijzondere toevoeging op de Roosendaalse evenementenkalender. Hij moest die prijs overigens delen met de dansers Bohdi en Ohry Rottier. Tom denkt dat er nog wel een samenwerking met de dansers inzit. Zo niet op Kingdom, dan wel op een ander evenement, want Tom barst nog van de creatieve ideeën en plannen.

Het team van Kingdom

    tom-van-bijsterveld-Kingdom Festival - Rdazzle

    noa-hermans-Kingdom Festival - Rdazzle

    meyke-van-ineveld-Kingdom Festival - Rdazzle

    lotte-blum-Kingdom Festival - Rdazzle

    floris-verbiest-Kingdom Festival - Rdazzle

Workshops

Ook dit jaar is de skateboardwedstrijd weer het centrale onderdeel van Kingdom Festival. De deelnemers krijgen anderhalve minuut om hun meest spectaculaire tricks te laten zien. De winnaar wordt natuurlijk de koning van Kingdom. Kinderen die ook graag willen leren skateboarden kunnen op Kingdom een clinic volgen van Macy Sabben. Zij gaat de kids de basics van skateboarden bijbrengen, zegt Tom. ,,Een olly, steppen, een spin, misschien leren vallen.’’ Maar er zijn nog meer workshops: een workshop door Jän Doodle waarbij je met sjablonen een kunstwerk van Hendrick Lonck leert maken. Floris Verbiest geeft niet alleen een demonstratie maar ook een lesje slackline, acrobatiek op elastieken. Eetcafé JaxX zorgt voor koffie en hapjes.

Naast de graffiticorner vind je op Kingdom Festival ook een fine art afdeling, waaraan wordt meegewerkt door Liquitex Artist Materials en The Fine Art Collective BNL. De kunstenaars komen uit alle hoeken van Nederland, uit Roosendaal zijn onder meer Benjamin Scheltema en Bob Bakker aanwezig. Met de verf van Liquitex Artist Materials maken zij ter plekke een bijzonder kunstwerk. De schilderijen worden ter plekke verkocht.

kingdom-3Tom Onrust hoopt van Kingdom Festival uiteindelijk een Brabants evenement met rondes in verschillende steden te maken. Nu zijn er al deelnemers uit de hele regio.

Subcultuur

Kortom: Kingdom Festival is iets bijzonders en je moet echt even gaan kijken, al is het alleen maar voor de positieve vibe die het allemaal heeft. Weet je gelijk wat urban culture is. Tom legt het zo uit: ,,Urban culture is het jongetje dat vroeger altijd op straat heeft gehangen. Creativiteit en vrijheid van meningsuiting zijn belangrijke dingen in urban culture. Die kun je uiten met skateboarden of BMX, maar ook met graffiti of breakdance. Vroeger werd je niet serieus genomen als je op je eenentwintigste nog aan skateboarden deed. Nu is het een Olympische sport en helemaal geaccepteerd. Maar een stukje subcultuur zal er altijd wel aan blijven hangen.’’

logo-kingdom

Kingdom Festival, zaterdag 10 september van 13.30-23.00 in het Vrouwenhofpark. Toegang: gratis. Het complete programma vind je hier. Na afloop is er een afterparty in Bruin Café JaxX.

Foto’s: Kingdom Festival, Damian van Dijk