Heel Holland Bakt-Manuela van der Heijden -Rdazzle
Foto: Omroep MAX/ Roland J. Reinders

Heel Holland Bakt is weer begonnen, met dit seizoen André van Duin als presentator en natuurlijk Roosendaalse Manuela van der Heijden als deelneemster. Rdazzle gaat alle afleveringen op de voet volgen en elke week met Manuela kort terugblikken.

,,Ik heb ontzettend veel reacties gekregen’’, zegt Manuela een dag na de eerste uitzending. ,,Heel veel appjes en berichtjes van bekenden. Maar ik word nog niet herkend op straat, hoor! Al kreeg ik net in de winkel al wel veel blikken van herkenning.’’

Ze is opgelucht dat ze eerste aflevering zonder kleerscheuren is doorgekomen. ,,Het was super spannend om te werken in een omgeving die je niet kent, met onbekende apparatuur.’’ Vooral het werken onder tijdsdruk viel haar niet mee, vertelt ze. ,,Dat heb je thuis natuurlijk nooit. Dat brak ons vooral op bij de technische opdracht, toen we acht mergpijpjes moesten maken. Gelukkig wel een gebakssoort die we allemaal kenden, maar zoveel verschillende onderdelen. Ik heb op de website nog eens het filmpje terug zitten kijken waarop jurylid Robèrt ze maakt. Dan zie je wel hoe natuurlijk en geroutineerd die man is.” Het is altijd weer grappig als je de bakkers werkelijk tot de laatste seconden ziet zwoegen aan hun taarten. Dat gaat nooit lukken, denk je dan. Maar uiteindelijk staat er dan toch een prachtige baksel. Kwestie van uitgekiende montage? ,,Nee, hoor’’, zegt Manuela. ,,Het is écht zo spannend.’’

Foto: Omroep MAX/ Roland J. Reinders
Foto: Omroep MAX/ Roland J. Reinders

Manuela vindt het geweldig hoe hecht de deelnemers in korte tijd geworden zijn. ,,Echt ongelooflijk. Het contact met de juryleden Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven is ook erg leuk. En André van Duin is een heel lieve man.’’

Hier staat de winnaar

In de eerste uitzending ontdekt André dat Manuela uit een echte bakkersfamilie komt. ,,Hier staat de winnaar!’’, concludeert hij gelijk al, terwijl hij een arm om de schouders van de 51-jarige vitaliteitscoach uit Roosendaal slaat. Haar overgrootvader was bakker Buys uit de Raadhuisstraat, vertelt Manuela. ,,Mijn oma trouwde later met een bakkersknecht, die in Rotterdam zijn opleiding volgde, maar speciaal voor de liefde terugkwam naar Roosendaal. Samen hebben ze later een bakkerij in Oud Gastel gehad. Mijn vader had van begin jaren zestig tot eind jaren tachtig een bakkerij op de Rembrandtgalerij. Die heette Bakkerij Jos van der Heijden, maar de zaak heeft ook een tijd het Roosendaals Broodhuis geheten. Hij was een hele geziene man in Roosendaal.’’

The Great British Bake Off

Heel Holland Bakt is de Nederlandse spin-off van het Engelse The Great British Bake Off, dat bij de BBC nu aan zijn zevende seizoen bezig is. Grappig om de overeenkomsten en verschillen eens te ontdekken en sowieso de moeite om woensdagavond de Engelse versie te volgen, want ook die is geniaal.

Card

Hoewel de setting (tent, landgoed, kleurige keukenapparaten) en opzet exact hetzelfde zijn, zijn de programma’s toch heel verschillend. HHB is op en top Hollands, terwijl TGBBO juist heel Engels is. Dat komt niet in het minst door de presentatoren, Mel Giedroyc and Sue Perkins. Waar Martine Bijl en André van Duin een prettige onderkoelde humor hebben, zoeken Mel en Sue met een constante stroom dubbelzinnige opmerkingen juist het randje op. En soms gaan ze er ook overheen, als je de protesten op Twitter mag geloven.

Ook wordt in de Engelse variant nóg meer nadruk gelegd op techniek en vakkennis, waarschijnlijk omdat bakken echt bij het Britse erfgoed hoort. Het niveau van de deelnemers ligt ontzettend hoog. De Engelse jury is ook veel nadrukkelijker aanwezig en vaak behoorlijk kritisch. Kookboekenschrijfster Mary Berry is best lief, maar professioneel bakker Paul Hollywood, die overigens ook hele kuddes vrouwelijke bewonderaars heeft, is streng en kan deelnemers met een blik of opmerking door de grond laten zakken. Nog een groot verschil: in de Engelse versie vertellen de deelnemers van tevoren precies wat ze gaan maken en zie je van tevoren ook een tekening met alle smaken en ingrediënten. Daar moet je bij Heel Holland Bakt vaak naar raden en dat is jammer.

Wiebelcake

Terug naar de eerste uitzending van Heel Holland Bakt. De tien deelnemers bakten een gevulde cake, moesten in de technische opdracht acht identieke mergpijpjes tevoorschijn toveren en konden ten slotte hun creativiteit los laten op het spektakelstuk: een marsepeintaart.

De jury was enthousiast over het ‘Evenveeltje’, de gevulde cake die Manuela met inspiratie uit het receptenschriftje van haar vader maakte. ,,Een plaatje’’, vond Janny van der Heijden. En over de smaak: ,,Heerlijk mals, met de noten als mooie tegenhanger.’’ Turend naar haar cake in de oven introduceerde Manuela een nieuw woord in de Nederlandse taal: de wiebelcake. ,,Hij wiebelt als er iemand voorbijloopt!’’, lachte de altijd fleurig uitgedoste Roosendaalse.

De technische opdracht werd voor veel deelnemers een klein drama, maar Manuela wist acht nette mergpijpjes af te leveren waarmee ze keurig in de middenmoot eindigde. Ook haar spektakelstuk ‘Allemachtig Schilderachtig’ scoorde goed. Een marsepeintaart moet er volgens jurylid Janny niet alleen fantastisch uitzien, maar moet ook fantastisch smaken. Manuela, gekleed in een kersenjurk, met rode bloemen in het haar en een rode bril op de neus, maakte natuurlijk een kersentaart. ,,Een smakelijke taart,’’ vond Robèrt van Beckhoven.

Volgende week: bladerdeeg

Volgende week staat Heel Holland Bakt in het teken van bladerdeeg. ,,Heel bewerkelijk om zelf te maken’’, zegt Manuela nu al. ,,Maar zó lekker!’’ Wij zijn benieuwd.

Net als de Engelse serie krijgt Heel Holland Bakt vanaf dit seizoen ook een wekelijks napraatprogramma: Smaakt naar meer. In het programma zal André van Duin samen met de afvaller van de week, BBF’s (Bekende Bakfans) en kijkers de voorbije Heel Holland Bakt-aflevering nabeschouwen. De eerste uitzending is aanstaande woensdag 7 september, 21.25 uur, met als gasten Anita Witzier, Edo Brunner en patissier Jeroen Goossens, die de huwelijkstaart van Willem Alexander en Maxima maakte. Wel een beetje ongelukkig moment, want bijna tegelijkertijd met The Great British Bake Off, dat om 21.00 uur begint. De recorder krijgt het druk!

Volgende uitzending: zondag 11 september, 20.20 uur op NPO1.

De eerste aflevering van Heel Holland Bakt gemist? Hier kun je hem terugkijken!

Op de hoogte blijven? Like Heel Holland Bakt op Facebook voor de laatste nieuwtjes. Of kijk op de website voor nog veel meer leuke filmpjes.