MDP_MijnDagritmePictogrammen_SanneDols_Rdazzle_Roosendaal

  MDP_MijnDagritmePictogrammen_SanneDols_Rdazzle_Roosendaal

  MDP_MijnDagritmePictogrammen_SanneDols_Rdazzle_Roosendaal

  MDP_MijnDagritmePictogrammen_SanneDols_Rdazzle_Roosendaal

  FullSizeRender-12

  MDP_MijnDagritmePictogrammen_SanneDols_Rdazzle_Roosendaal

Het valt voor kinderen tegenwoordig niet mee om een beetje overzicht te behouden in hun drukke weekplanning. School, huiswerk, voetbal- en hockeytrainingen, muzieklessen en dan ook nog eens afspreken met vriendjes en vriendinnetjes. Grafisch ontwerpster Sanne Dols van Mijn Dagritme Pictogrammen oftewel MDP uit Roosendaal bedacht hiervoor een handige oplossing: pictogrammen in de vorm van magneten voor op een planbord. Daarmee plan je in een oogopslag je week op een overzichtelijke manier.

Rust, regelmaat en structuur: kinderen hebben nog steeds veel houvast aan die drie ‘ouderwetse’ waarden. Dat merkte Sanne Dols als moeder van twee kinderen, waarvan er een autisme heeft, maar al te goed. Daarom ontwikkelde ze zelf MDP, pictogrammen waarmee kinderen zelfstandiger worden, tijdsbesef leren, de wereld ontdekken en inzicht krijgen in hun eigen emoties. Dat geeft niet alleen kinderen houvast, maar ook hun ouders. Sanne: ,,In deze maatschappij zijn kinderen steeds meer ‘beelddenkers’ geworden. Er zijn alleen weinig producten die er ook aantrekkelijk uitzien. Daarom heb ik de collectie pictogrammen met de figuurtjes Mia & Mighty ontwikkeld. Die maken het voor de kinderen ook leuk om mee te werken. Alleen werd dat voor oudere kinderen wat te kinderlijk, daarom is er een aparte serie voor tieners.’’

Weekschema in een oogopslag

  MDP_MijnDagritmePictogrammen_SanneDols_Rdazzle_Roosendaal

  MDP _ MijnDagritmePictogrammen_SanneDols_Rdazzle_Roosendaal

  MDP_MijnDagritmePictogrammen_SanneDols_Rdazzle_Roosendaal


Sanne is een vormgeefster en illustrator met een kleurrijke, speelse stijl. Die sluit heel goed aan bij de dagpictogrammen die ze heeft ontwikkeld in samenwerking met pedagogen, psychologen en kindercoaches. ,,Mensen onderschatten de werking van kleur vaak. Nu zien de kinderen bijvoorbeeld in een oogopslag: dat is geel, dus in de ochtend. De kleuren gaan werken als een soort mindmap in de hersenen…’’ legt Sanne uit.

Bij haar thuis aan de muur hangt als voorbeeld het eigen weekschema van haar gezin. Superhandig en duidelijk, in een oogopslag ziet iedereen wat er die dag op het programma staat: wel of niet overblijven op school, naar de BSO. Maar ook: jas ophangen, handen wassen, wc doortrekken, de afwas doen, kamer opruimen. Heel leuk zijn ook de motiverende beloningskaarten waarmee je kinderen op een leuke en inzichtelijke manier stimuleert om een doel te halen: je geeft bijvoorbeeld een sticker als beloning voor elke dag dat er geen ruzie is gemaakt door broertjes en zusjes of als er netjes aan tafel gegeten is. En natuurlijk zijn er ook hele leuke aftelkaarten waarmee je aftelt naar een belangrijke gebeurtenis zoals een vakantie, doktersbezoek, verjaardag of de komst van Sinterklaas.

Planbord met maskingtape

Card

De pictogrammen worden inmiddels gebruikt bij mensen thuis in Nederland en België, maar ook op scholen. Verder werkt Sanne samen met verschillende bureaus, waarbij de psychologen of coaches hun cliënten leren plannen met de pictogrammen van MDP. Ieder gezin heeft zo zijn eigen gewoontes. Daarom ontwerpt Sanne ook pictogrammen op verzoek. ,,Als ik ze goed vind, neem ik ze gratis op in de collectie en anders ontwerp ik ze op maat.’’

Alles bij elkaar heeft Sanne inmiddels honderden pictogrammen ontworpen. Dat levert vaak het probleem op: hoe maak je daaruit een keuze? Op haar website http://www.mijndagritmepictogrammen.nl geeft Sanne handige tips over hoe je het beste pictogrammen selecteert. De pictogrammen zijn magnetisch en kunnen makkelijk op een planbord geplakt wordt. Op de site laat Sanne ook zien hoe je zo’n bord met maskingtape op een mooie en inzichtelijke manier kunt indelen. Via de website kun je verschillende soorten mooi maskingtape bestellen.

Meer weten? Of kijken wat voor mooie producten zij nog meer heeft? Kijk op de website http://www.mijndagritmepictogrammen.nl, daar kun je de pictogrammen ook gelijk bestellen.

Of volg Mijn Dagritme Pictogrammen op Facebook voor het laatste nieuws.

 Foto’s: Fleur van der Plas