Rdazzle's Funky FridayBluesman Ralph de Jong raast als een orkaan over het podium. Als je hem nog nooit hebt zien optreden, moet je zeker eens gaan kijken want dat is een feestje. Wij geven zeker een seintje als Ralph weer een keer hier in de buurt op het podium staat.

Deze week heeft de in Roosendaal geboren en in Nispen opgegroeide muzikant wel een heel bijzonder weekje: hij verzorgde met zijn band (met onder meer Joost Verbraak op trompet) de afterparty bij het concert van Iggy Pop en Josh Homme in de Heineken Music Hall. ,,We hebben lekker gespeeld en het is natuurlijk een hele gave plek om op te treden. En het was een leuk uitje met de band. We hebben samen gekeken, het was weer een lekker concert van Iggy.’’ Hoogste tijd voor een Funky Friday met Ralph de Jong!

Rdazzle's Funky Friday _ Ralph de Jong
Ralph de Jong

Bekende fans

Ralph de Jong mag niet de minsten in de bluesscene tot zijn fans rekenen. Johan Derksen, die misschien nog wel meer van blues houdt dan van voetbal, noemt zijn albums ‘Verborgen juwelen’. En ook Waylon en Bennie Joling zijn. Harry Muskee van Cuby and the Blizzards, door Ralph beschouwd als zijn muzikaal vader, Harry Muskee van Cuby and the Blizzards ontmoette Ralph de Jongh in 2004 en schreef een aanbevelingsbrief, die gaat als volgt: ‘Ik stond in de gelagkamer van café De Amer een biertje te drinken en hoorde dat er een voorprogramma was. Nu let ik meestal niet zo op voorprogramma’s, maar dit keer hoorde ik een sound die me sterk deed denken aan oude blueszangers die ik in de Delta had gehoord. Ik verwachte dan ook iemand uit Mississippi te zien, maar tot mijn verbazing zat een lange blonde jongen uiterst origineel slide-gitaar en mondharmonica te spelen. Ralph de Jongh speelt met overtuiging en een drive die je vandaag de dag niet veel meer ziet, gaat op in de muziek en bovenal is hij een jongeling die het aandurft nu eens niet te kiezen voor de ‘easy way out’: Glitter, snel succes…., maar voor een stuk cultuur in de vorm van de muziek van Robert Johnson, Son House, Elmore James en Muddy Waters. U hoort nog van Ralph. Met respect en genoegen, Rolde, Harry Muskee’

Daarom is het extra leuk dat Ralph morgen in Raalte bij het festival Ribs & Blues optreedt met Cuby and The Blizzards en het Noordpool Orkest. ,,Hoe gaaf is dat? Optreden met de band van mijn idool en ik mag nog zijn mooiste liedje zingen ook: ‘Window of my eyes’.’’

Ralph de Jongh wil ieder jaar een nieuw album uitbrengen, maar dit jaar zijn dat zelfs twee dubbel-cd’s. 1 januari was de release van Live @ De Noot met een integraal bandoptreden en op 31 Maart  was in North Sea Jazz Club de release van een 24 eigen nummers tellend studioalbum, opgenomen in de wereldberoemde Wisseloord Studio’s. Ralph won meerdere malen de Dutch Blues Challenge, stond twee keer in de halve finales van het IBC Memphi en werd gevraagd door de Robert Johnson Foundation. Door zijn rauwe blues à la Seasick Steve vergaart hij ieder optreden weer nieuwe fans.

Ralph de Jong begon op zijn vijftiende met gitaar spelen en zat daarna hele dagen op zijn kamertje muziek te maken met zijn klasgenoot, toetsenist Harmen Fraanje. ,,Ik houd van alle intense muziek, niet alleen blues, maar ook klassiek en jazz. Oude blues is heel mooi, maar eigenlijk beschouw ik blues als een soort verzamelnaam voor muziek waar heel veel gevoel in zit.’’ Wij zijn benieuwd naar zijn keuze voor Funky Friday

De Funky Friday van Ralph de Jong

,,Ik heb er ook veel eigen werk bij gedaan. Leuk toch als de mensen kennismaken met mijn muziek?’’ Vinden wij ook!

1. Rolling Stones | Sympathy for the Devil

,,Dit is toch wel mijn meest beluisterde band. De productie is heel mooi, met die lekkere trommels. En ik vind de tekst ook heel mooi, iedereen is een heilige en een zondaar tegelijk. Dat gaat in tegen het oude geloof.”

2. Ralph de Jong | Turn me on

,,Een lekker nummer, van mijn vorige album.”

3. Muddy Waters | I’m your Hoochie Coochie Man

,,Een nummer van Willy Dixon. Lekker, met die mondharmonica. En Muddy Waters heeft een erg mooie stem.”

4. Ralph de Jong | It’s Allright

,,Een lekker opzwepend nummer.”

5. Led Zeppelin | Since I’ve been loving you

,,Geweldige band. Zo mooi gespeeld en zo gaaf gezongen. Hele mooie improvisaties ook, de tijd staat even stil.”

6. Ralph de Jong | Mother

,,Een lekker bluesy nummer.”

7. Rolling Stones | Sway

,,Een nummer van Mick Taylor, Keith Richards doet helemaal niet mee. Erg mooi. Ze hebben het zo in een keer op de plaat gezet.”

8. Ralph de Jong | Brainmood

,,Vind ik een van mijn beste nummers, met een lekker 60’s feel en een hele mooie improvisatie. Opgenomen in de beroemde Wisseloord Studio’s.”

http://www.cdbaby.com/cd/ralphdejongh9

9. Van Morrison | Madame George

,,Mooi nummer met die cello en contrabas. Van het album Astral Weeks, een van mijn favoriete albums. Van Morrison heeft zo’n mooie stem, echt wel een van mijn favoriete zangers.”

10. Ralph de Jong | On Your Own

,,Een heel mooi sferisch liedje, over het einde. Uiteindelijk ben je allemaal op jezelf aangewezen. Ik schrijf al mijn muziek zelf en meestal komen muziek en tekst tegelijk in me op. Dit heb ik in een keer opgenomen.”


Nieuwsgierig? Volg Ralph de Jong op Facebook

Rdazzle’s Funky Friday

De complete afspeellijst met alle afleveringen van Rdazzle’s Funky Friday vind je hier: