IMG_3572

  P1030228

  IMG_3571

  IMG_3570

  IMG_3564

  IMG_3559

   

  10500430_834994859896086_5964352744966244669_n[1]


In Zegge, net over de grens bij Roosendaal, ontdekten we iets heel bijzonders: rondomtuin. Ine Marcelissen en Paul Samuels hebben hier een prachtige en inspirerende plek gecreëerd.

Wil je een vergadering, lezing of andere bijeenkomst plannen? Dan kun je in de tuin of in het gezellige ‘lokaal’ terecht. Deze ruimte is sfeervol ingericht met gebruikte meubels en bijzondere verzamelingen. Ook kun je er deelnemen aan verschillende workshops zoals koken en schikken met plantaardige materialen. Regelmatig kun je aanschuiven bij pop-updiners en een paar keer per jaar houdt Ine een vintage- en brocanteverkoop om weer ruimte te scheppen tussen haar unieke vondsten.

Mens en natuur, daar draait eigenlijk alles om bij rondomtuin. Ine en Paul hebben een duidelijke visie die tot uiting komt bij alles wat ze bij rondomtuin organiseren. “Wij kiezen voor kleinschalig en voor kwaliteit. We verzorgen alles samen en maken de lunches tijdens vergaderingen en bijeenkomsten altijd zelf met verse producten, zoveel mogelijk uit onze eigen tuin.”

Tuinontwerper

Paul is tuinontwerper en dat is aan de prachtige tuin goed te zien. Hij houdt van tuinen met een natuurlijke nonchalance die je prikkelen om op onderzoek uit te gaan. Beukenhagen zorgen voor structuur maar ook voor verrassende elementen; je weet niet meteen wat je om de hoek gaat aantreffen. ,,Ik vind het belangrijk om samen met de natuur te tuinieren,” zegt Paul. ,,Ik gebruik daarom ook geen chemische middelen om ongewenste onkruiden en insecten te bestrijden, maar probeer alles op een natuurlijke manier in balans te houden. Dat kan heel goed. We moeten zuinig zijn op deze mooie planeet. Daarom werk ik ook graag met duurzame materialen en proberen wij zoveel mogelijk materiaal te hergebruiken.”

Bij rondomtuin organiseert Paul regelmatig cursussen met betrekking tot natuurlijk tuinieren; bijvoorbeeld over compostering of de eetbare tuin. Je kunt Paul ook inhuren als tuinontwerper voor advies, een ontwerp en een beplantingsplan. ,,De wensen van de klant zijn altijd het uitgangspunt, maar ook de feitelijke situatie. Vochtminnende planten gedijen bijvoorbeeld niet op droge zandgrond.“

Prachtige creaties

Ook Ine kiest graag voor hergebruik bij de workshops plantaardige vormgeving. ,,We werken altijd met natuurlijke materialen van het seizoen. Met ogenschijnlijk gewone materialen kun je prachtig werk maken.”

  openstam

  roos met hout

  IMG_0782

  20110417_9_48


Snoeihout uit de tuin, oude wortels uit de naastgelegen boomkwekerij van haar broers, grassen uit de berm, maar ook bloemen, groenten, kruiden, zaden en bladeren inspireren haar tot prachtige creaties. Daarbij gebruikt ze technieken als weven, stapelen, binden en knopen. ,,Het materiaal wijst de weg,” zegt Ine. ,,Zo blijven de creaties heel eenvoudig en sterk van vorm. Ik hou er niet van om materialen te dwingen met lijm of ijzerdraad. Wil je een tak buigen? Dan gebruik je een soepele tak. Het lukt eigenlijk altijd !”, stelt ze de (onervaren) workshoppers gerust.

Kerstworkshops

Wil je je huis op een ‘eigen’, creatieve manier in kerstsfeer brengen? Binnenkort starten weer de Kerstworkshops plantaardige vormgeving. Je kunt een halve dag of zelfs een hele dag aan de slag, onder het genot van koffie en thee met huisgemaakte taart, warme wijn en als je de hele dag komt zelfs een (h)eerlijke lunch. Meer info vind je hier.

11011473_936930456369192_5558290395813070115_n[1]

Ine en Paul willen met rondomtuin vooral een inspirerende omgeving bieden waar mensen zich thuis voelen. ‘s Ochtends vergaderen en ’s middags met collega’s aan de slag tijdens een creatieve workshop? Of met familie en vrienden de moestuin in om daarna samen te koken en tot slot gezellig te tafelen? Ook komen er regelmatig koks naar rondomtuin die dan met produkten uit de eetbare tuin fantastische pop-updiners bij elkaar koken. Je zit dan met twintigen aan een lange tafel, wat voor verrassende ontmoetingen en gesprekken kan zorgen. ,,Een belevingsavond’’, zegt Paul.

Meer weten? Volg Rondom Tuin op Facebook.

Rondomtuin, Spiekestraat 22, Zegge.