roosendaal-danst-2016-rdazzleRoosendaal Dansstad! Een prachtige manier om bekend te staan in de wereld, toch? Zo blijft het in Rdazzling Roosendaal altijd Funky Friday! En dat allemaal dankzij Roosendaal Danst, het geesteskindje van Rob van de Geijn dat onder leiding van Jacques van Meel komend weekend alweer zijn derde editie beleeft. Met hulp van Jacques van Meel en artist in residence Aly Moreira loodst Rdazzle je door het bomvolle programma. Hier zijn hun tips!

Voor gedetailleerde info over het programma, inclusief starttijden en locaties: kijk op http://www.roosendaaldanst.nl.

Roosendaal Danst-logo-RdazzleFientje

Fientje is 88 en zit in een rolstoel. ,,Ze kan een zaal betoveren met de beweging van haar handen en armen’’, belooft Jacques van Meel. Fientje opent de middagvoorstelling op vrijdag in De Kring. Erg mooi dat het festival ook aandacht besteedt aan senioren en voor iedereen een hoopvol vooruitzicht dat je tot op hoge leeftijd kunt blijven dansen! Fientje was een van de deelnemers aan de workshop ‘vitale ouderen’ die Roosendaal Danst samen met Stichting Groenhuysen, Cultuur Compaan, GGD West-Brabant en de Nieuwe Veste heeft georganiseerd.

Curtley Mooring

Roosendaal Danst-Curtley Mooring - RdazzleDie middagvoorstelling heeft als titel ‘Dans, de wereld rond deel 2’ (deel 1 was vorig jaar). ,,Daarmee willen we het verhaal vertellen van wat dans kan betekenen in de wereld’’, legt Jacques van Meel uit. Je kunt genieten van een solo van Aly Moreira (Brazilie), choreografisch werk van dansopleidingen in Goes en Tilburg, maar ook van een hip-hop/urban choreografie van Curtley Mooring van de Hiphop Factory in Roosendaal en een presentatie van het nieuwe stadsgezelschap van Roosendaal: World of Dance, onder leiding van Nishant Bhola. Curtley verzorgt deze week Rdazzle’s Funky Friday. Houd Rdazzle in de gaten, dat wordt zeker een swingend dagje!

 Artist in residence: Aly Moreira

Foto: Karla Hoffman
Foto: Karla Hoffman

Heel mooi dat Roosendaal Danst elk jaar een artist in residence heeft. Vorig jaar was dat Rahul Bhat uit India. Dankzij deze ervaring is die inmiddels uit meer dan 1400 dansers geselecteerd voor een grote show in Dubai. Erg mooi dat Roosendaal Danst zo ook talenten uit de hele wereld op weg helpt. Dit jaar is Aly Moreira (28) uit Brazilië artist in residence. Hij geeft voor en tijdens het festival allerlei workshops en treedt ook een paar keer op.

,,In Brasil you’re born dancing’’, vertelt Aly een paar dagen voor het festival. Aly komt uit de beruchte favela’s in Rio de Janeiro en heeft al veel meegemaakt. Zijn vaders was buschauffeur en werd tijdens zijn werk op de bus doodgeschoten. ,,Voor Aly is dansen en lesgeven een manier geweest om een stabiel leven op te bouwen’’, vertelt Jacques van Meel.

Samen met Jacques van Meel heeft Aly een choreografie gemaakt waarin hij zijn roots onderzocht. Die liggen deels in Angola, want Brazilië is een meltingpot van culturen. Die verwerkt hij allemaal in zijn dans. ,,Ik wil graag laten zien dat Rio meer is dan samba, het beeld van Cristo Redentor, stranden en mooie lichamen’’, legt Aly uit. Aly en zijn familie zijn elk jaar maanden bezig met het carnaval in Rio, dat iedere zomer weer een overweldigend feest is in de Braziliaanse hoofdstad. ,,Ieder jaar geeft het carnaval een ander thema en we zijn al maanden van tevoren bezig’’, vertelt hij enthousiast.

Als klein kind leerde Aly al de samba van zijn moeder en toen hij 12 was mocht hij op klassiek ballet en er ging een wereld voor hem open. Zelf probeert hij als een spons zoveel mogelijk invloeden op te zuigen, door tv te kijken, theaters te bezoeken, maar bijvoorbeeld ook door naar Michael Jackson te kijken. Aly geniet in Roosendaal. ,,In Brazilie werk ik meestal alleen. Hier kan ik zoveel invloeden ondergaan en dingen zien. Dat geeft me veel energie die ik in mijn choreografieën kan verwerken.’’

 Riofunk

Een muziektip van Aly Moreira die we graag met je delen: Riofunk! Razend populair in de favela’s, vertelt hij. Braziliaanse jongeren zijn dol op deze muzieksoort, die ook wel bekend staat als baile funk, funk carioca of favela funk. Het is een muziekstijl uit Rio, met invloeden van Miami bass, freestyle en Afrikaanse ritmes. De naam baile funk verwijst naar de feesten en discotheken waar die muziek, een mix van dance en latin, gedraaid wordt. Er is in Brazilie ook veel kritiek op de muziek, vanwege de expliciete, zeer seksueel getinte en vaak vrouw-onvriendelijke teksten. Maar swingen doet het zeker. Aly heeft Riofunk ook verwerkt in zijn solo voor Roosendaal Danst.

Hierbij alvast een playlist om in de stemming te komen!

Stadsgezelschap World of Dance

(null)

(null)

Een dansstad als Roosendaal heeft natuurlijk ook zijn eigen stadsgezelschap en dat is World of Dance van de Indiase choreograaf Nishant Bhola sinds dit jaar. Dit professionele gezelschap gaat als stadsdansgezelschap van Roosendaal samen met bestaande lokale organisaties en dansscholen bouwen aan de ontwikkeling van Roosendaal als dansstad. Dat gebeurt bijvoorbeeld door op een vernieuwende manier dansvoorstellingen te produceren, danseducatie te verzorgen en projecten te organiseren waarbij dans wordt ingezet als middel om mensen en hun

omgeving met elkaar te verbinden. World of Dance verwijst naar het hoofdthema van de werken van het gezelschap, die vaak gaan over de ervaringen van mensen die leven in meerdere culture, , én naar de universele taal van dans. Bhola put daarbij ook

uit zijn eigen ervaring als Indiase migrant met een goed ingeburgerd bestaan in Nederland, maar ook een grote familie en een sociaal netwerk in India. Nishant Bhola is docent aan de Fontys Dansacademie in Tilburg en artist in residence bij Theater de Speeldoos in Vught.

World of Dance kun je tijdens Roosendaal Danst onder meer zien bij de middagvoorstelling op vrijdag. Bij de openingsceremonie op zaterdag verzorgt Nishant een massadansspektakel waaraan je zelf mee kunt doen. En zaterdagavond is er een grote presentatie in De Kring van World of Dance, met choreografieën van Nishant Bhola.

 Jelena Kostic


Roosendaal Danst begint dit jaar al op donderdag met de bijzondere voorstelling ‘The Bold, the Bound and the Brittle’ van Jelena Kostic. Die gaat over de positie van vrouwen in de wereld. Een dansvoorstelling zonder opsmuk: op een lege vloer bewegen vrouwen op de muziek van Dyane Donck van krachtig naar steeds kwetsbaarder. De voorstelling start met korte statemenst van Roosendaalse powervrouwen: Mayke Eckhardt (manager Jan Tinbergen College), Renee Pijper (galerie Albus Lux) en Frederique Assink (directeur Bibliotheek VanNu). ,,De kracht en kwetsbaarheid van vrouwen is een mooi thema, zeker in relatie tot de recente gebeurtenissen in bijvoorbeeld Keulen’’, vindt Jacques van Meel. ,,Met de inbreng van vrouwen uit Roosendaal verbinden we lokale impact aan een bestaande productie.’’

 Jakop Ahlbom

jakop-ahlbom-ickamsterdam-swan-lake-alwin-poiana
Het Zwanenmeer, maar dan héél anders, dat is ‘Swan Lake’ van Jakop Ahlbom. Andere jaren zorgde het Scapino Ballet altijd voor een uitverkochte vrijdagavond bij Roosendaal Danst. Die zijn nu bezig met een jubileumvoorstelling en konden er helaas niet bij zijn. Maar theatermaker Jakop Ahlblom brengt ook iets bijzonders: een voorstelling op het snijvlak van dans, theater en mime. Daarvoor werkt hij samen met indierockband Alamo Race Track en met dansers van ICKamsterdam. Centraal in zijn bewerking staat de destructieve kracht van liefde. Hoe gaan wij om met de liefde, in alle puurheid maar ook in de dubbelhartigheid ervan.

 Don’t Hit Mama


Zaterdag kun je de hele dag en avond genieten van dans in en rond De Kring. In drie blokken worden steeds dansscholen uit de regio gekoppeld aan een opleiding en een professioneel gezelschap. ’s Avonds is dat World of Dance, ’s middags brengt Don’t Hit Mama de superleuke voorstelling Hip Hop Hoera!, hip hop voor kinderen vanaf 4 jaar.

 Zondag in de stad

In winkels, etalages, op straat: overal popt dans op tijdens deze koopzondag! Om 12.00 uur verzamelen de dansers zich om een flashmob onder leiding van Aly Moreira in te studeren. Die is te zien tijdens het concert van All4Harmony, om 15.30 op de Nieuwe Markt.

 Kyara Lampe

Roosendaal-danst-noortje-van-gestel-rdazzle
Foto: Noortje van Gestel

Zondagmiddag zijn de voorronden en de finale voor de tweede Dansprijs Roosendaal, die vorig jaar werd gewonnen door Kyara Lampe. Jacques van Meel: ,,Onder de deelnemers zijn jonge danstalenten, maar ook een vrouw van 52. Het is voor die mensen toch de kans om eens hun ding te kunnen doen op dat grote podium.’’ De winnaar krijgt een dansfoto van Noortje van Gestel en staat op het podium van Roosendaal Danst 2017, met een nieuwe choreografie onder leiding van een professioneel choreograaf. Tijdens de finale treedt Kyara Lampe op, met een choreografie die zij maakte onder leiding van de bekende Vlaamse choreograaf Filip van Huffel.

En nog veel meer….

Roosendaal Danst start donderdagavond en loopt door tot en met zondag. Dit is nog maar een klein deel van het programma. Er is nog veel meer dans, maar ook beeldende kunst en poëzie. Kijk op http://www.roosendaaldanst.nl voor een compleet overzicht of like Roosendaal Danst op Facebook!

 

(null)

(null)