MAG FootwearMAG FootwearMAG FootwearMAG FootwearMAG FootwearMAG Footwear

Ze waren, zo’n twintig jaar geleden, dé schoenenrage op het schoolplein: de Megamoks van MAG. ,,De Ugg’s van de jaren negentig’’ zegt Maurice Bovée, de Roosendaalse eigenaar van MAG. Inmiddels zijn de robuuste stappers helemaal terug. De scholieren van toen zijn nu jonge moeders en die zijn wel in voor schoenen met een eigenzinnige uitstraling die ook nog eens heel lekker lopen. Wat je misschien niet wist: MAG komt uit Roosendaal.

Roosendaler Maurice Bovée runt het bedrijf sinds 2009 vanuit Roosendaal. 2015  is een bijzonder jaar, want MAG bestaat 20 jaar. Het werd in 1995 opgericht door Hans Kappetein, bekend van Dr. Adams en de man die, tegen alle sneaker-geweld in, meerdere keren de cowboylaars op de kaart gezet heeft in Nederland. Maurice Bovee nam MAG in 2009 van hem over.

Form follows function

MAG bestaat dus al 20 jaar, maar is in die tijd verrassend zichzelf gebleven. En dat is ook precies wat past bij MAG, een schoen met karakter. Je houdt ervan, of je houdt er niet van. Een MAG herken je uit duizenden. ,,Form follows function bij het MAG-design,’’ zegt Maurice Bovée. ,,Aan de buitenkant moet je al kunnen zien dat ze lekker lopen, anders zijn het geen MAG’s.’’ Naast de Megamok zijn de Queensize en MPS bekende modellen.

In Roosendaal heeft hij een compleet archief, met alle modellen sinds 1995. Die MAG-historie is nog steeds een bron van inspiratie bij de ontwikkeling van nieuwe modellen. Dat wil overigens niet zeggen dat er in 20 jaar niets is veranderd, want MAG wordt continu vernieuwd, met nieuwe leersoorten en kleuren en designs die helemaal van nu zijn. Zo kun je deze zomer ook lopen op MAG’s in metallic-uitvoering of met een hippe zebra- of panterprint. Dankzij het gebruik van de beste leersoorten zitten de schoenen alle seizoenen lekker: koel in de zomer, warm in de winter. Zoals het hunting leer, zacht maar ook oersterk. Daardoor is een voering niet nodig en ademen de schoenen natuurlijk.

MAG Footwear MegamokMAG’s worden geproduceerd in Portugal, in een kleinschalige fabriek met een ambachtelijke traditie. Kenmerkend aan een MAG is niet alleen de robuuste, geprofileerde zool, maar ook de moccassin-verwerking. Het leer van de bovenschoen loopt onder de voet door, als een soort leren sok. Dat betekent dan weer dat het bovenwerk met de hand moet worden gestikt, en dat geeft de MAG zijn kenmerkende nonchalante uitstraling. ,,Het is ambachtswerk en dat kun je zien,’’ zegt Maurice.

10 euro korting

LOGO 2014

MAG’s zijn er in dames en herenvarianten en worden over de hele wereld verkocht. Dat gebeurt voor het grootste deel via de webshop: http://www.mag.nl en in een select aantal schoenenwinkels. Heel leuk: als lezer van Rdazzle krijg je nu 10 euro korting in de webshop. Voer bij je bestelling de kortingscode rdazzle10 in. De korting geldt tot en met 31 mei.