Peterseliewortel of wortelpeterselie. Het mag allebei; het is maar net wat het lekkerst in je mond ligt.De peterseliewortel is familie van de peterselie. De wortel groeit in de grond en het loof kun je gebruiken net als je peterselie gebruikt.

Oorspronkelijk komt de plant uit het Middellandsezee gebied. In de 16e eeuw ontdekte men vooral in Polen, Duitsland en Nederland dat de wortel erg smakelijk en voedzaam was en verscheen hij in de winter op het menu.
In de loop van de tijd is hij in de vergetelheid geraakt maar gelukkig behoort hij tot één van die ‘vergeten groenten’ die de laatste jaren weer in de belangstelling komen.

De peterseliewortel lijkt best wel op de pastinaak. Ook bij ons in de winkel wordt regelmatig de ‘fout’ gemaakt door klanten.

peterseliewortel-en-pastinaak

Het verschil zit hem in de ‘kroon’ van de wortel. Bij de pastinaak zit een soort van kuiltje terwijl het bij de peterselie-wortel een soort heuveltje is. Dus op de foto is de rechterwortel de pastinaak en de linker de peterseliewortel.

Er is nog een verschil. Pastinaak is een heel jaar door te verkrijgen terwijl de peterseliewortel alleen in de herfst en winter beschikbaar is. De smaak is zacht zoetig en zit een beetje tussen knolselderij en pastinaak in.

Een peterseliewortel kun je op allerlei manier verwerken; je kunt ze roerbakken, grillen, koken, er een stamppotje of salade van maken of bijvoorbeeld een lekker soepje.

En dat is wat wij gedaan hebben:

Soep van peterseliewortel met chips van truffelaardappelen

peterseliewortelsoep4 

Benodigdheden
– 2 grote peterseliewortels
– 1 stevige ui
– 2 tenen knoflook
– 1 kruimige aardappel
– 700 ml groentebouillon
– 2 truffelaardappelen
– oud stokbrood
– 1 dl room
– 1 eetlepel olijfolie
– peper en zout
– verse koriander
Het is niet moeilijk om de soep te maken. Je snijdt de ui in blokjes en fruit de ui daarna glazig in de olijfolie samen met de gehakte knoflook.

petserseliewortelsoep2

Snij de wortels en de aardappel in blokjes en voeg deze toe. Laat het geheel een paar minuten stoven. Giet dan de groentebouillon erbij en brengt het aan de kook. Laat alles op een laag pitje doorgaren en rustig op smaak komen.

peterseliewortelsoep1
Chips van truffelaardappelen en croutons
Maak terwijl de soep op staat chips van de truffelaardappelen. Verkruimel de stukjes stokbrood en maak er croutons van. Dat is heel simpel. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de stukjes stokbrood dan goudbruin. Als de soep op smaak is pureer je het geheel.
peterseliewortelsoep3

Wil je deze soep als maaltijdsoep eten dan kun je nog twee stuks goed gewassen wortels in stukken snijden en rustig gaar grillen op een grillplaatje. Die stukken wortel verdeel je dan over de soepborden.

Dit artikel is geschreven door Marielle van Overveld van Boer Winkel van het Land.

Lees ook: Nieuwe gastblogger: Marielle van Overveld

Meer weten over lokale ingrediënten en lekkere recepten? Volg Boer Winkel van het Land op Facebook!

 

Bron: Peter Kesseler