Foto: Noortje van Gestel
Foto: Noortje van Gestel

Dit weekend staat Roosendaal weer helemaal in het teken van de dans. Dan barst de tweede editie van het festival Roosendaal Danst! los. Van vrijdag 25 tot zondag 27 september kun je op verschillende plekken in de stad genieten van heel veel verschillende vormen van dans uit alle delen van de wereld, door jong en oud, profs en amateurs. Roosendaal Danst! is een festival met een indrukwekkend programma, dat Roosendaal als dansstad echt op de kaart zet. Wij lichten er alvast een paar hoogtepunten voor je uit.

Ook heel leuk, Rob van de Geijn van de Danstheaterwinkel in de Molenstraat gaat vloggen (video-bloggen) over dans en daar begint hij mee op Roosendaal Danst! In de vlogs gaat hij het hebben over fashion, tips&tricks, nieuwe producten, de laatste nieuwtjes met natuurlijk leuke interviews. Wij gaan zijn vlogs zeker in de gaten houden!

Vrijdag

’s Middags is er een bijzonder programma samengesteld waarin de diversiteit van dans uit alle windstreken centraal staat. Jacques van Meel, voorzitter van Roosendaal Danst!, leidt het publiek door de diverse dansonderdelen, waarin ook de dansers zelf uitleg geven en de interactie met het publiek aangaan. Op het programma onder meer:

Solodans Rahul Bhatt

LR-Rahul-Bhatt-fotografie-Karla-Hoffman-naamsvermelding-verplicht-300x200
Foto: Karla Hoffman

Rahul Bhatt woont en werkt als 22-jarige danser in een buitenwijk van New Delhi, waarin ongeveer 10.000 artiesten op het gebied van muziek, dans, theater, poppenspel en circus samenwonen. Het is heel bijzonder dat deze kunstenaar aanwezig is op het festival. Naast danser is Rahul ook poppenspeler. Hij presenteert een danssolo waarin de poppen uit Rajasthan ook een directe rol spelen. Rahul Bhatt heeft samen met choreograaf Jacques van Meel twee solo’s gemaakt die een combinatie vormen tussen zijn eigen traditie en hedendaagse dans.

World of Dance

Dit is een projectmatig dansgezelschap onder artistieke leiding van danser en choreograaf Nishant Bhola uit Tilburg . World of Dance laat een fragment zien van een nieuwe voorstelling die in theaterseizoen 15/16 in première zal gaan. Zijn werk is hedendaags met een knipoog naar zijn oorspronkelijke cultuur in India. Hij is als choreograaf geïnteresseerd in het debat over de plaats van de kunst in het politieke landschap. Zijn specialisatie is dans en film. Op zaterdag geeft hij hierover ook een workshop tijdens Roosendaal Danst!

Scapino – Henry

Scapino_HENRY_staand_180815-1-212x300In HENRY zien we de energieke bewegingsstijl die Itamar Serussi, Scapino’s nieuwe huischoreograaf, zo bijzonder maakt. Speels, licht, elegant, brutaal, humoristisch, gek, vlijmscherp en allemaal tegelijk. De opzwepende soundscapes van zijn vaste componist Richard van Kruysdijk vormen de brandstof die de voorstelling in gang zet en niet meer laat stoppen. Voorafgaand aan de voorstelling interviewt Jacques van Meel, in het Engels, de choreograaf Itamar Serussi.

Zaterdag

De officiele opening van Roosendaal Danst! is om 11.00 uur op het Tongerloplein. Verder staat de dag in het teken van korte voorstellingen, presentaties en workshops door zowel professionals als lokale amateurs. Het internationale gezelschap DudaPaiva Company (DPC) laat meerdere acts zien op allerlei locaties in en rond De Kring. DPC maakt beeldende dansvoorstellingen op het kruispunt van dans, poppenspel en multimedia. Daarnaast presenteren Curtley Mooring en Nishant Bhola een choreografie waarin westerse en Indiase urban dans elkaar ontmoeten. Net als vorig jaar krijgen lokale dansscholen en diverse dansopleidingen weer de kans zich te presenteren aan het publiek.

Zondag

Een drukke dag in de Roosendaalse binnenstad. Tijdens koopzondag en het Roosendaals Treffen, kun je overal in de stad genieten van kleine, korte dansacts plaats in de hele binnenstad. In winkels en etalages, op straat en op de trappen van winkelcentra: overal kun je je laten verrassen door kleine dansacts! Om 17.00 uur wordt het festival in het Theatercafé van De Kring afgesloten met een Salsaworkshop en een salsafeest.

file2391269753347

Dansprijs Roosendaal Danst!

Als knallende afsluiter van het festival is er op zondagavond een grote, regionale danswedstrijd. Overdag vinden de voorrondes plaats, vanaf 10.00 uur in de grote zaal van De Kring, om 19.00 uur is de finale. De winnaar ontvangt een bedrag van 1.500 euro.

Meer weten? Houd de website en de Facebookpagina van Roosendaal Danst! in de gaten!