Altijd weer leuk om je huis in kerstsfeer te brengen. Maar in plaats van voor de zoveelste maal die oude ballen in een boom te hangen, kun je ook eens kijken of het dit jaar niet anders kan. Wij vroegen Sander en Suzan de Grauw van Maison et Moi naar de nieuwste kersttrends én wat leuke cadeautips.

Steeds meer mensen nemen helemaal geen kerstboom

Maison et Moi heeft veel meubels en accessoires in de lichte Scandinavische interieursfeer. Die kenmerkt zich door stoere en natuurlijke materialen en veel wit en grijstinten in combinatie met hout- en metaalaccenten. Je kunt je boom vullen met decoraties in die tinten, maar het kan ook anders. ,,Steeds meer mensen nemen helemaal geen kerstboom’’, zegt Suzan. Ze laat in de winkel een aantal leuke alternatieven zien. Als eerste de tafelklem van Deens, waaraan je takken, ballen en lichtjes op kunt hangen. Ook hangen er in de winkel boven de tafels grote ‘kroonluchters’ van berkentakken, die je ook weer naar je eigen smaak kunt versieren. Grote takken in vaas, of een kerstboom van houten latjes: het kan allemaal.

  IMG_4198

  IMG_4194

  IMG_4203

  IMG_4207

  IMG_4209

  IMG_4210

  IMG_4213

Wit met goudaccenten

Wit is nog steeds een populaire kleur voor kerstdecoraties. ,,Dat wordt nu veel gecombineerd met brass- en goudtinten. Die zie je ook al weer in de interieurtrends voor volgend jaar, dus dat blijft nog wel even.

Ook opvallend is dat er heel veel leuke decoraties met mooie teksten zijn,’’ vertelt Suzan. Zij raadt je aan om ook eens in de natuur te kijken kerstdecoraties. Zo’n imposante kerstkroonluchter kun je van takken met een paar touwtjes ook zelf maken en in de etalage van Maison et Moi hangen heel sfeervol takken eucalyptus aan het het plafond. Suzan heeft van oude spijkerbroeken linten geknipt en daarmee de kerstballen opgehangen. Staat hartstikke leuk!
IMG_4225

Pimp je kerstballen

Vind je het zonde om al die oude kerstballen weg te doen, maar voel je toch wel voor het Scaninavische kerstsfeertje? Dan kun je de kertsballen ook verven, bijvoorbeeld met de matte Chalk Paint van Annie Sloan die Maison et Moi verkoopt en waarmee ze ook workshops geven. Daarmee geef je kerstballen een hippe vintage uitstraling in bijvoorbeeld wit en grijs. Om het helemaal af te maken kun je de ballen dan ook nog extra pimpen met flinters koperfolie, ook te koop bij Maison et Moi.

,,Juist omdat iedereen al zoveel kerstspullen in huis heeft, is het leuk om die verzameling elk jaar aan te vullen met een paar kleinere, bijzondere stukken’’, geeft Suzan verder nog als tip. Er zijn bijvoorbeeld hele mooie slingers van textiel met leuke afbeeldingen en teksten. Ook bijzonder: de glazen kerstballen, die je kunt openen en vullen met mooie en symbolische dingen zoals de bedeltjes van Raeder in een mooi zakje.

Kerstcadeautjes met betekenis

Nog op zoek naar bijzondere kerstcadeautjes? Bij Maison et Moi kun je ook steeds meer kleine merken vinden met een mooi verhaal. Zo kun je aan je kerstcadeautjes een mooie betekenis geven. Een goed voorbeeld daarvan is de collectie van Return to Sender die nu te koop is bij Maison et Moi. Mooie spulletjes, gemaakt door kleine bedrijfjes in ontwikkelingslanden. Je kende vast al wel de prachtige armbandjes, maar er zijn nu ook gelukskistjes, bijvoorbeeld bij een geboorte of huwelijk. Die kistjes zijn gevuld met mooie kleine symbolische producten uit de verschillende landen waar Return to Sender werkt. Je kan het kistje een persoonlijke touch geven door het zelf in te richten of aan te vullen met een foto of een ander persoonlijk detail. Bijvoorbeeld de Zulu Love Letters, hele mooie broches van geweven glaskraaltjes met letters. Ook heel leuk: de duurzame Eco Candles van palmwas, die branden heel erg mooi leeg en in het omhulsel kun je daarna gewoon een waxinelichtje zetten.

  IMG_4220

  IMG_4219

  IMG_4218

  IMG_4217

  IMG_4216

  IMG_4221

Volg Maison et Moi op Facebook voor leuke interieurtips!

Fotografie: Fleur van der Plas