Vorm brilmontuur_gezichtsanalyse Een nieuwe bril, die móet gewoon goed staan. Je hebt hem immers vrijwel altijd op je hoofd. Maar de moed kan je behoorlijk in de schoenen zakken, als je de optiek binnenstapt en die overvloed aan monturen ziet. Rekken vol! Welke moet je kiezen?

Een bril draag je in het algemeen niet voor de lol. Het moet gewoon, omdat je goed wil zien. Tegelijkertijd wil je er ook leuk uit blijven zien. Medisch en modisch kruisen elkaar in de optiekwereld.

Rdazzle mocht als proefmodel aanwezig zijn bij een training van de medewerkers van Optiek van Wely. Heel verhelderend! Zo konden we met eigen ogen zien hoe zij door middel van een gezichtsanalyse en een kleuradvies tot een goed briladvies komen.

Een tikje meer

De training wordt gegeven door Nelleke Mulder van Imago Groep in Sneek. Zij traint in heel het land zelfstandige opticiens en juweliers die hun klant een tikje meer willen bieden. Nelleke richt zich met haar adviesbureau vooral op hoe je een goede eerste indruk maakt. Styling kan daarbij een belangrijke rol spelen. Maar ook psychologie: ,,Elk mens is uniek. Een goed advies kan je helpen om te bepalen welk montuur het beste bij je past.’’

De combinatie van gezichtsanalyse en kleuradvies levert sowieso meerdere monturen op die goed bij je passen.

Met een bril die gewoon leuk staat, is Nelleke niet tevreden: ,,Een 10 is niet genoeg. Wij gaan niet voor minder dan een 12. Het is zo’n feest als je door iemand wordt geholpen in de brillenwinkel die het uitstekend doet. Je doet immers vaak jaren met een bril. Een goed montuur kan je een hele nieuwe uitstraling geven’’, zegt ze.

De combinatie van gezichtsanalyse en kleuradvies levert sowieso meerdere monturen op die goed bij je passen. Dan is het een kwestie van smaak. Wat vind je leuk en hoe vaak en bij welke gelegenheden ga je de bril dragen? Een voorbeeld: die knalgroene bril stond me eigenlijk best leuk. Maar we heten niet allemaal Elton John. Als ik al twee brillen had, zou ik deze er zo bijnemen. Maar als ik altijd dezelfde bril draag, heb ik liever een wat neutralere tint.

We gaan op zoek naar het perfecte montuur. Hoe kom je aan die 12?

gezichtanalyse_ brilmontuurWe beginnen bij de gezichtsvorm. Het ideaal geproportioneerde gezicht bestaat uit drie gelijke delen: van de bovenkant tot de wenkbrauwen, van de wenkbrauwen tot het puntje van de neus en van het puntje van de neus tot de kin. De afstand tussen de ogen is gelijk aan de breedte van één oog.

Niet schrikken als je in de spiegel kijkt en je gezicht blijkt niet deze ideale proporties te hebben. Een goed montuur accentueert je sterke punten en camoufleert schoonheidsfoutjes. Bij mij was bijvoorbeeld het middelste deel van mijn gezicht iets hoger. ,,Dat komt goed uit, want dan heb je meer ruimte voor een iets groter montuur,’’ zegt Marielle van Optiek van Wely. Ook de stand van de ogen, de gezichtsvorm, de vorm van de wenkbrauwen en de kaaklijn spelen een rol bij de keuze voor een bepaald model.

Ben ik van de warme of de koude tinten?

keuze montuur _ kleurenadvies

Waarom zie je er met de ene kleur stralend uit, en met een andere tint weer pips? Het pigment van de huid, de kleur van de ogen en de originele haarkleur bepalen welke kleuren bij je passen. En dat is voor iedereen anders.

 Ik krijg afwisselend een zilveren en een gouden lap op mijn schouders. Ben ik van de warme of de koude tinten? Warm roep ik (donker tiepje) al bij voorbaat. Niets blijkt minder waar. De gouden gloed legt een eenheidswaas over mijn gezicht. Zelfs mijn oogwit lijkt geliger. Terwijl de zilveren lap juist structuur aanbrengt en zorgt dat mijn ogen oplichten.

Dan krijg ik lappen met kleuren in warme en koele tinten omgeslagen. Ook daar blijken de stevigere, koele tinten meer voor mij te doen dan warme roest en okertinten. Met een kast vol zwarte kleding ben ik daar stiekem wel blij mee. Ook fijn: ik kan beter een montuur in een glanzend materiaal dragen, dan een matte uitvoering.

De welving van mijn wenkbrauwen

Marielle, Susan en Esther van Optiek van Van Wely kiezen vervolgens enkele monturen voor me uit. Bij iedere stap in de analyse en het advies leggen ze precies uit wat ze doen en waarom. Dat vind ik prettig. Zo blijkt dat ze speciaal opletten hoe de welving van mijn wenkbrauwen in de vorm van het model terugkomt. Als eerste krijg ik een zwart montuur op. Hij staat prima, het dragen van een bril wordt opeens een acceptabele optie. Dan volgt het flitsend blauw-groene montuur in ongeveer dezelfde vorm. Totaal niet mijn kleur, maar wel leuk! Maar dan volgt bril nummer 3: een glanzend model in gemêleerd donkerbruin, dat net een beetje warmte uitstraalt. Die bril blijkt voor mij de 12 te zijn.

FullSizeRender

Wat ik heb geleerd van dit advies? Dat ik van de koele tinten ben. Én dat er een bril is die me goed staat. Ik ga gauw eens mijn ogen laten meten. En áls ik dan een bril nodig heb, weet ik al welke het wordt!