SPONSORED BLOG

Zonnebaden_Dermalogica

Zo gezond is dat ‘gezonde’ bruine kleurtje dus niet! De zomer is in volle gang. Daarom vroegen wij Katrien van Overveld van Salon Beau naar de do’s en don’ts van het zonnebaden. Zij heeft als huidconsulent van Dermalogica de huid grondig bestudeerd. En eerlijk is eerlijk: wij schrikken toch wel van wat zij vertelt over het effect van de zon op onze huid.

Heel kort door de bocht: zon is eigenlijk behoorlijk slecht voor je huid. Ga lekker op vakantie en daar moet je ook vooral zoveel mogelijk van genieten, maar zorg wel altijd voor een goede bescherming van je huid. Gelukkig geeft Katrien ook een heleboel tips over hoe we dat het beste aan kunnen pakken.

Achtergrondfeitjes

salon beau_Dermalogica

We beginnen met wat achtergrondfeitjes. De zon zorgt voor meerdere soorten straling. UV-A, verantwoordelijk voor 95% van de straling, is de oorzaak van huidveroudering. UV-B is de straling die ervoor zorgt dat de huid verbrandt. Heel belangrijk dus om je huid te beschermen tegen UV-A én UV-B: je beschermt je dan niet alleen tegen verbranding maar ook tegen vroegtijdige veroudering van de huid. Dat mooie bruine kleurtje is niets minder dan een manier van je huid om zich tegen de zon te beschermen. Zie het maar als een eeltlaagje op je huid.

Veel zonnebrandcrèmes beschermen alleen tegen UV-B straling. Slechts enkele merken bieden de zogenaamde breed-spectrum-bescherming tegen UV-A en UV-B.

,,Een sun block bestaat gewoon niet,’’ zegt Katrien. Haar advies? ,,Een zo hoog mogelijke factor. Helemaal beschermen tegen de zon kan niet. Maar met een bescherming met factor 50 kun je net iets langer in de zon blijven.’’

Eigenlijk kun je, zeker je gezicht, het beste het hele jaar door beschermen. Want wist je dat glas wel beschermt tegen UV-B, maar niet tegen UV-A? Huidveroudering gaat dus altijd door! En houd er ook rekening mee dat water en zand de zon reflecteren. Zelfs in de schaduw kan je huid nog schade oplopen door de zon.

Een aantal zonnefabels volgens Katrien

Salon Bea _Dermalogica

 • Dat je je huid beschermt door voor de vakantie een paar keer onder de zonnebank te gaan.
  Niet waar! De zonnebank is gewoon altijd slecht voor je huid en verhoogt het risico op het krijgen van melanoom (huidkanker) aanzienlijk. De zonnebank geeft bijna alleen UV-A af. Dus nee, je verbrandt niet. Maar de huidveroudering zet echt veel sneller in als je vaak onder de zonnebank gaat.
 • Zon is goed bij acne.
  Niet waar! De zon veroorzaakt een ontstekingsreactie in de diepere huidlagen, waardoor je later weer kans hebt op een uitbraak.
 • Met een hoge beschermingsfactor word je minder bruin.
  Niet waar! Je wordt gecontroleerd bruin, waardoor je tintje langer vasthoudt en bovendien geen huidbeschadiging oploopt.

De don’ts: wat je nooit moet doen!

 • Nooit geparfumeerde huidverzorgingsproducten of parfum in de zon gebruiken: die zorgen voor hyperpigmentatie (pigmentvlekken).
 • Vermijd de zon tussen 12.00 en 15.00 uur ’s middags.
 • Gebruik, ook in de weken voor je vakantie, geen dikke volle crèmes of bodybutters. Ingrediënten die je moet vermijden: lanoline en paraffine. Die sluiten je huid teveel af, waardoor de warmte niet uit je huid kan. Daar krijg je dus die zonne-allergieblaasjes van. Ben je verbrand? Dan geldt hetzelfde: geen dikke lagen vet, daar sluit je je huid mee af.
 • Wil je met een bruin kleurtje op vakantie? Gebruik dan bruin-zonder-zon. Zorg wel van tevoren dat je huid goed geëxfolieerd en gehydrateerd is. Een ruwe huid wordt namelijk vlekkerig bruin. Dus eerst goed scrubben en smeren! En gebruik altijd een handschoen als je je insmeert. Geen gezicht als de binnenkant van je handen net zo bruin is als de buitenkant. Katrien van Overveld werkt met verschillende producten, van onder meer Dermalogica, Marc Inbane en Egypt Wonder.

 • Gebruik geen crèmes die titaniumdioxide, parafine, lanoline of parabenen bevatten. Vermijd ook kleur- en geurstoffen in je zonnebrandcrème.

De do’s. Wat je zeker moet doen!

 • Bereid je goed voor! Bijvoorbeeld door regelmatig te scrubben. Een goed gescrubde huid heeft nieuwe en gezonde cellen en houdt de bruine tint langer vast.
 • Draag altijd een breedgerande hoed.
 • Blijf sowieso uit de zon tussen 12.00 en 15.00 uur.
 • Gebruik altijd een breed-spectrum-zonbescherming factor 50.
 • Smeer voldoende en smeer vaak! Een volle theelepel voor je gezicht en een a twee eetlepels op je lichaam. Waarom zou je zuinig zijn met zonnecrème? Volgend jaar heb je er niks meer aan, want de beschermingsfactor in zo’n crème holt achteruit. Gewoon opsmeren dus!
 • Smeer op tijd! Het beste doe je dat zodra je ’s ochtends onder de douche vandaan komt. De crème heeft even de tijd nodig om de huidcellen te bereiken.
 • Een keer zwemmen en weg is je bescherming. Dus: smeer je een paar keer dag in en zeker als je in het water geweest bent. Wil je toch zuinig zijn? Gebruik die dure crème dan voor je gezicht en smeer een goedkopere op je benen. Katrien werkt met de producten van Dermalogica. Die zijn 40 minuten lang waterresistent (en dat is al heel lang!) en bieden een breed zonnefilter. Kijk goed naar de ingrediënten in je crèmes: witte thee zorgt voor bescherming, hyaluronzuur draagt bij aan de hydratering van je huis.

Ben je toch verbrand?

Toch verbrand? Er zit maar een ding op: koelen, koelen, koelen! Tip van Katrien: koop een goede aftersun en bewaar die in de koelkast. Ingrediënten die helpen bij het herstel van je huid zijn: Japanse Els en groene thee. Nog een goede tip, ook als je kinderen verbrand zijn: zet ze in bad of leg een natte handdoek op de rug. Een verbrande huid heeft namelijk een enorm vochttekort.

De zon heeft ook voordelen!

We willen natuurlijk wel dat je gewoon geniet van je vakantie en van het lekkere warme weer. Als je de tips en waarschuwingen van Katrien van Overveld in acht neemt staat niets een heerlijke vakantie in de weg. Bovendien heeft de zon natuurlijk ook goede eigenschappen. Je maakt in de zon bijvoorbeeld endorfinen (gelukshormoon) en serotonine (tegen depressies) aan. Zonneschijn heeft ook een goede invloed op de geslachtshormonen bij mannen en bij vrouwen. Niet voor niets worden mensen sneller verliefd in de zomer dan in de winter. Met niet meer dan een kwartier zon per dag maak je al genoeg vitamine D aan dat zorgt voor stevige botten en beschermt tegen ontstekingen.

Dus smeer je goed in en geniet van je vakantie!

Katrien biedt ook Skin Fix oplossingen aan in de vorm van een MicroZone Treatment. Ultimate Repair is ideaal als voorbereiding op de zon, maar ook heel effectief bij het herstel van de huid erna!

Met medewerking van Salon Beau, Parklaan 53, Roosendaal, tel. 0165 521162.

Of volg Salon Beau op Facebook!